onderhoud ev's en hybride auto door lang stilstaan

Wat gebeurt er als hybrides en EV’s te lang stil staan?

In deze coronacrisis worden er veel minder autoritten gemaakt en staan veel auto’s een lange tijd ongebruikt voor de deur. Over het algemeen is het bekend dat het lang stil laten staan van een benzine auto niet goed is, maar ook voor hybride en elektrische auto’s is het niet goed als deze te lang stil staat. Lees daarom hier welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen.

Stilstaan van een hybride of elektrische auto

Wanneer een hybride of elektrische auto te lang stil staat, kan het zijn dat de hoogspanningsaccu zijn lading verliest. Zowel Audi als Hyundai hebben laten weten dat dit niet snel een probleem zal zijn en dat de zelfontlading van de hoogspanningsaccu marginaal is. Volgens Audi is het verlies op haar accu zo’n 1 à 2 procent van de geladen capaciteit per maand. Bij Hyundai denken ze dat de afname ongeveer 3 procent per maand is. Afnames in deze percentages zullen niet zo snel problemen geven.

Wakker houden van uw Hybride auto

Het wakker houden van je hybride auto is volgens beide automerken sterk afhankelijk van de ladingstoestand van de auto. Wanneer een auto lang stilstaat adviseren zij de accu tot minimaal 40 procent op te laden. Daarbij raden zij aan dat wanneer de batterij minder dan 20 procent is, de accu van een elektrische auto op te laden tot deze 40 procent vol is. Wanneer u een hybride auto heeft, kunt u de motor starten totdat de accu voor 40 procent vol is. Toyota raadt aan om elke twee maanden een hybride Toyota het contact aan te zetten, totdat de melding ‘Ready’ in het dashboard staat en dit 30 minuten te laten staan. Schakel wel alle verlichting en accessoires uit. Dit is volgens Toyota voldoende om de accu geladen te houden.

Een 12V accu in een elektrische auto

Naast de accu moet er ook rekening worden gehouden met andere mogelijke problemen wanneer uw hybride of elektrische auto langer stil staat. Het is bij een hybride auto verstandig om vanwege de verbrandingsmotor toch af en toe een langer stuk te rijden. Zo worden de remmen na een ritje ook weer losgemaakt. In verschillende elektrische auto’s zit een 12V-accu, die in sommige auto’s ook kan leeglopen. Het is daarom verstandig om af en toe een stuk te rijden met een elektrische auto. Als een 12V-accu namelijk leegloopt, kan dit soms leiden tot onherstelbare schade aan de accu. Een druppellader is eventueel ook nog een oplossing hiervoor.

Hybride occasions bij Auto Nol

Bij Auto Nol hebben wij een aantal mooie hybride occasions in ons aanbod staan. Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in het onderhouden van uw hybride auto. Ook in deze tijden kunt u bij ons terecht. Zowel onze showroom als onze werkplaats zijn met de juiste voorzorgsmaatregelen open. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van onze haal- en brengservice en afleverservice. U kunt gemakkelijk online een afspraak inplannen of telefonisch via 033-246 55 17.