tips auto in winter

Tips voor je Auto in de Winter

Wij hebben slimme tips voor je auto in de winter, waarmee je veel ongemakken kan voorkomen. Je auto heeft het in de winter extra moeilijk. Dichtgevroren portieren en deursloten, een bevroren handrem of een accu die er ineens mee ophoudt: daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig is het meeste vrij makkelijk te voorkomen. Met deze tips voor je auto in de winter ben je goed op weg!

1. Deurrubbers insmeren

Vastgevroren deuren zijn heel lastig open te krijgen. Gebruik geen warm water, maar smeer de rubbers voorafgaand aan de vorst in. Dit kan met een speciale rubberstick, zuurvrije vaseline, maar talkpoeder helpt ook al. Op die manier voorkom je dat je deuren vastvriezen.

2. Behandel deursloten

Door het slot van je auto te behandelen met een vochtafdrijvend middel, zoals kruipolie, voorkom je een bevroren slot. Vergeet daarbij niet de binnenkant van de deur, de zogenaamde slotvanger.

3. Gebruik antivries ruitensproeiervloeistof

Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw en bevriest niet. De variant die je in de zomer gebruikt – dus zonder antivries – is roze van kleur (of soms geel).

4. Check de conditie van je accu

Misschien wel hét winterse probleem: je auto wil niet starten. De accu zorgt in de winter voor de meeste problemen. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Laat de conditie van je accu daarom op tijd controleren. Vakgarage Auto Nol kan je snel adviseren over de staat van je accu.

Extra tip: maak in de winter niet alleen korte ritjes, want dan kan de dynamo de accu niet voldoende bijladen, zeker als je ook extra stroom verbruikt met stoelverwarming, achterruitverwarming en verlichting.

5. Controleer de motorolie

Zorg dat je auto de voorgeschreven motorolie heeft. Vraag dit bijvoorbeeld na bij de werkplaats. De juiste motorolie kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou wél start, of juist niet.

6. Gebruik je handrem niet

Een handrem kan vastvriezen. Gebruik hem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Heeft je auto een elektronische handrem? Deze kun je wel gewoon gebruiken. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren.

Is je handrem toch vastgevroren? ga niet rijden, maar bel Vakgarage Auto Nol om te overleggen

7. Zet altijd je ruitenwissers uit

Een ander probleem dat veel voorkomt in de winter: vastgevroren ruitenwissers. Zorg daarom dat je in de winter altijd je ruitenwissers uitzet zodra je je auto parkeert. Doe je dat niet en gaan je ruitenwissers aan terwijl ze bevroren zijn, dan kunnen je wisserbladen beschadigen. In het ergste geval kan je ruitenwissermotor zelfs kapot gaan.

8. Maak je ramen op de juiste manier ijsvrij

Zo snel mogelijk je autoruit ontdooien? Gebruik een plastic ijskrabber of een flacon ruitontdooier. Gebruik geen warm water: hierdoor kunnen ruiten barsten.

Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop een speciale beschermingsdeken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen.

9. Wissel je banden

Wissel je zomerbanden voor winterbanden of 4-seizoensbanden. Deze blijven bij lagere temperaturen soepeler dan zomerbanden, waardoor je meer grip hebt. Daarnaast presteren ze veel beter bij sneeuw.

Maak op tijd een afspraak, zodat je niet hoeft te wachten wanneer de eerste sneeuw valt.

10. Zorg voor een setje winterhulpmiddelen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het aan te raden om de volgende winterhulpmiddelen in huis te halen: Een ijskrabber, een flacon ruitenontdooier en eventueel een beschermingsdeken voor de voorruit. Slotontdooier is zeker handig, maar dan wel buiten de auto bewaren, anders heb je er niet zoveel aan…

Misschien is dit wel de beste tip voor je auto in de winter:

Laat je auto voor de winter even nakijken. Vakgarage Auto Nol heeft een speciale Wintercheck. Dan zorgen wij ervoor dat je auto goed voorbereid de herfst en winter in gaat. Ga je binnenkort op wintersport? Bel ons voor een afspraak!

Wist je dat je tegen zeer gereduceerde tarieven ook de Vakgarage Pechhulp Europa kunt afsluiten? Neem voor meer info gerust even contact op!