all season banden

4-seizoenenbanden of toch Zomer- en Winterbanden

4-seizoenenbanden of toch zomer- en winterbanden?
Als weggebruiker staat veiligheid en comfort voorop. Ondanks dat veel weggebruikers er niet bij stil staan hebben de banden die onder de auto gemonteerd zitten veel invloed op de veiligheid en het rijcomfort. Je hebt tegenwoordig de keuze uit zomerbanden en winterbanden, maar ook uit 4-seizoenenbanden. Maar wanneer kies je nu eigenlijk voor welk type band? Hieronder lees je alles over de voordelen én de verschillen.

De voordelen van 4-seizoenenbanden

4-seizoenenbanden zijn als het ware een combinatie tussen zomer- en winterbanden. De eigenschappen van een 4-seizoenenband verschillen echter wel degelijk. Al met al is een 4-seizoenenband een goed compromis die niet afdoet aan de veiligheid. Daarnaast hebben we in Nederland de afgelopen jaren niet te maken gehad met extreem hoge- of lage temperaturen. Wanneer je kiest voor 4-seizoenenbanden dan heeft dat een aantal voordelen:

Je rijdt gedurende het hele jaar veilig
Je hebt geen twee bandensets nodig
Je bespaart tijd en geld bij het wisselen/opslaan van banden

Bij extreme kou is er geen alternatief voor winterbanden

Allseasonbanden doen qua veiligheid weliswaar niet onder voor zomer- of winterbanden. Maar dat neemt niet weg dat het een compromis blijft en je dus altijd wat inlevert. Zo zijn 4-seizoenenbanden bijvoorbeeld geen echte vervanger van de winterband. Wanneer er zich echt extreme weersomstandigheden voordoen met sneeuw en ijs op het wegdek, dan kan geen enkele vier seizoenenband op tegen de winterband. Andersom geldt dat ook voor de prestaties van de zomerband bij extreem hoge temperaturen.

4-seizoenenbanden versus zomer- en winterbanden

4-seizoenenbanden zijn gemaakt van dezelfde rubbersamenstelling als winterbanden. Ze verliezen daardoor geen grip op de weg in de winter. Daarentegen slijten ze wel wat harder in de zomer. Daar staat wel tegenover dat ze bij een nat wegdek in de zomer juist meer grip hebben dan een reguliere zomerband.

Simpel gezegd zijn zomer- en winterbanden de meest veilige optie voor het bijbehorende seizoen. Dat neemt niet weg dat vier seizoenenbanden een prima alternatief zijn. Wanneer je echter 20.000 kilometer per jaar rijdt en/of onder extreem winterse omstandigheden gaat rijden, (wintersport), dan is het aan te raden om te kiezen voor losse sets zomer- en winterbanden.

4-seizoenenbanden in Duitsland

Gaat u naar Duitsland met de auto? Check dan van tevoren of uw all season banden voldoen aan de strenge Duitse regels. Sommige all weather banden komen niet door de keuring heen. Kijk daarom altijd aan de zijkant van de band of er een sneeuwvlokje op staat: in dat geval is de band ook in Duitsland goedgekeurd en kunt u er rustig mee naar Duitsland rijden.

Zomer- en winterbanden moet je wisselen

Wanneer je kiest voor losse sets zomer- en winterbanden dan dien je er rekening mee te houden dat je deze banden twee keer per jaar tijdig om moet wisselen. Je kunt namelijk niet gedurende het gehele jaar op dezelfde set banden rijden. Zodra de temperatuur onder de 7 graden daalt, dan is het tijd voor de winterbanden en andersom. Winterbanden zijn immers gemaakt van een andere rubbersamenstelling, waardoor ze in de zomer harder slijten, het rijcomfort vermindert en je hebt minder grip op de weg.

Welke 4-seizoenenband past bij jou?

Vakgarage heeft alle informatie nog eens duidelijk op een rijtje gezet. Wil je graag 4-seizoenenbanden aanschaffen, maar twijfel je welke band de beste keus is? Neem dan snel contact op en wij geven je advies!