Koplampen controleren voor de donkere maanden | Auto Nol

Koplampen controleren voor de donkere maanden

In een eerder artikel schreven we al over het gebruik van de mistlampen met de grotere kans op mist de komende tijd. Nu het ook vaker langer en eerder donker is, staan we graag ook nog stil bij het dimlicht van de auto. Dit is een van de belangrijkste verlichting als het gaat om uw eigen zicht op de weg en het tijdig opgemerkt worden door tegenliggers. In sommige gevallen kan het licht te weinig zijn, wanneer de koplampen bijvoorbeeld dof zijn of juist teveel licht afgeven door een verkeerde hoek of lichtbron. In dit artikel lopen we alles even na, om veilig de donkere maanden door te kunnen komen.

Gevaren van doffe koplampen

Het nadeel van doffe koplampen is dat dit er geleidelijk insluipt. Vroeger waren de behuizingen nog van glas en slijtvaster, maar tegenwoordig is dit vaak gemaakt van kunststof. Door uv-straling, wasstraatchemicaliën, steenslag en pekel ontstaat er aan de buitenkant een doffe laag door slijtage, waar het licht minder goed doorheen komt. Hierdoor heeft u zelf minder zicht op de weg en bent u tevens minder goed zichtbaar voor anderen. Nu Rijkswaterstaat sinds september 2013 ’s nachts de lichten uit doet op diverse snelwegen, is het belang van goede verlichting toegenomen. Met te doffe lampen kan uw auto dan ook bij een APK hierop worden afgekeurd.

Doffe koplampen herstellen

Op internet lees je op veel plekken dat je zelfstandig met een tandpasta of ander schuurmiddel de koplampen weer op kan schuren, maar dit raden wij sterk af. Met zo’n oplossing verwijder je namelijk de originele coating. Om de koplamp volwaardig te herstellen zal deze vakkundig gepolijst moeten worden en opnieuw worden gecoat. Ook kan het zijn dat uw lamp er dusdanig slecht aan toe is dat deze in zijn geheel moet worden vervangen. Raadpleeg daarom als u last denkt te hebben van doffe koplampen onze specialisten. Graag adviseren wij u wat de beste aanpak is en wat wij hierin voor u kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact op.

Koplampen verkeerd afgesteld

Wellicht heeft u het regelmatig al zelf meegemaakt, dat een tegenligger u verblind met de verlichting waarmee wordt gereden. Dit kan te maken hebben met de trend dat nieuwe auto’s steeds vaker worden voorzien van felle LED verlichting die voor het mooie te veel licht afgeeft. Anderzijds kan het komen doordat die weggebruiker de lichten niet goed heeft afgesteld op de hoeveelheid passagiers of bagage dat er wordt vervoerd. Hier sta je dan ook niet zo snel bij stil, maar wanneer je auto door het extra te vervoeren gewicht meer naar achteren helt, is het raadzaam om de koplampen naar beneden bij te stellen zodat deze niet te recht naar voren schijnen. Oftewel, je medeweggebruiker kunnen verblinden. Het kan overigens ook komen doordat de koplampen door schokken van de weg verkeerd zijn uitgelijnd, of na een schade daar niet goed van zijn hersteld. Ook hiervoor geldt dat bij twijfel over de afstelling van uw koplampen u in onze garage van harte welkom bent om er een specialist naar te laten kijken.

Koplampen vervangen bij Autonol

Uiteraard zal u in deze donkere dagen uw lampen veel vaker en langer gebruiken, het is dan ook niet meer dan logisch dat de kans op een defecte lamp hierdoor groter is. Ook spelen factoren, zoals vocht en ouderdom een belangrijke rol. Het nare is dat het vaak ook niet bij één lamp blijft. Wanneer namelijk de linker- of rechterlamp uitvalt, is er een kans dat de andere door te hoge spanning doorbrandt. Hoewel een nieuw lampje eenvoudig bij ons of het dichtstbijzijnde tankstation beschikbaar is, blijft het monteren van zo’n lampje voor veel modellen een klusje wat toch in de garage afgehandeld moet worden. Niet iedere koplamp is eenvoudig te demonteren en vraagt om het gebruik van wat gereedschap. We begrijpen het maar als te goed dat u dit niet voor de hand heeft en de reparatie liever aan een vakman overlaat om schades aan de autolak en overige onderdelen te voorkomen. Wanneer u dus een koplamp wilt vervangen, kunt u eenvoudig en snel een afspraak maken met onze werkplaats. Onze monteurs staan voor u klaar en de koffie ook.