Regen en mist, wanneer mogen de mistlampen aan? | Auto Nol

Regen en mist, wanneer mogen de mistlampen aan?

De dagen van wegrijden met de airco aan in het daglicht liggen helaas alweer ver achter ons. Het is dan ook het herfstseizoen dat zijn intrede doet. Om precies te zijn begint de astronomische herfst rond 23 september. Zodra u ’s ochtends in de auto stapt, merkt u het al een beetje. Het is kouder, vochtiger en donkerder. De kans dat u de eerste kilometers door de mist rijdt neemt dan ook fors toe. In dat soort gevallen kunt u de mistlampen inschakelen, maar waarom kan de standaard verlichting niet gebruikt blijven worden?

Dagrijverlichting

Overdag rijden de meeste auto’s met dagrijverlichting. Dit principe wat wordt afgekort tot DRL, oftewel “Daytime Running Lights”, is sinds 2011 een verplichting geworden voor alle nieuwe auto’s en bestelwagens in de EU. Oudere voertuigen hoeven hier niet op aangepast te worden, met een occasion zonder dagrijverlichting kunt u dus gerust de weg op. Nieuwe auto’s herkent u aan het feit dat deze overdag wel met (dagrij)verlichting aan rijden, ook al is het een mooie zonnige dag. Het doel daarvan is om elkaar nog beter op te merken, een lichtbundel springt immers direct in het oog en maakt u alert van het desbetreffende voertuig.

Belangrijk om te weten is dat niet bij alle auto’s met dagrijverlichting er ook verlichting wordt gevoerd aan de achterzijde, waardoor bij het inrijden van een tunnel alsnog het dimlicht aangezet dient te worden! Zodra het gaat regenen, hagelen, sneeuwen en/of schemeren, kunt u het dimlicht sowieso aanzetten. Ook wanneer er lichte mist zijn intrede doet.

Mistlicht aanzetten

Het mistlicht aan de voorzijde gebruikt u pas wanneer sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht gebruikt u wanneer het zicht minder is dan 50 meter. Let erop dat dit niet het geval is bij zware regenval, omdat u dan mogelijk de achterligger kan verblinden. Zodra de mistlichten branden, hoeven de dimlichten overigens niet aan te staan, aldus de Rijksoverheid.

Boete verkeerd gebruik mistlicht

Zodra de mist is opgetrokken kunt u weer overschakelen op het dimlicht. Gebruik het mistlicht simpelweg alleen wanneer u het overzicht op de weg en uw medeweggebruikers ernstig verliest door de weersomstandigheden. Gebruik het niet als dagrijverlichting of bij lichte regenval, het onterecht voeren van het mistlicht kan u namelijk een boete opveren van maar liefst € 140,-!

Occasions en mistlampen

Indien u het fijn vindt om te beschikken over mistlampen aan de voorzijde bij uw nieuwe occasion, kunt u selecteren op occasions met een bouwjaar vanaf 2011. Mocht uw keuze vooralsnog vallen op een oudere auto, weet dat u dan ook daarmee de weg op kan en mag. Deze beschikken minimaal over één mistachterlicht. Dat is namelijk al verplicht sinds 1997. Indien u nog vragen heeft over onze occasions en mistlampen, neem dan gerust contact met ons op om vrijblijvend advies te ontvangen van onze specialisten.