zuinig rijden brandstof besparen

Zuinig rijden? tips om brandstof te besparen

Door zuinig rijden kan je wel 10 procent op je brandstof besparen. De brandstofprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Wat kun je doen om brandstof te besparen? Vakgarage Auto Nol geeft als auto-expert graag een aantal tips om brandstof te besparen en zuinig te rijden

Vermijd extra gewicht (reservewiel?)

Om zuinig te rijden en brandstof te besparen ligt het misschien voor de hand om dit te noemen, maar hele zware bepakking zorgt voor meer brandstofgebruik. Hoe lichter de auto, des te minder hard je motor hoeft te werken. Controleer eens je kofferbak op de inhoud en bedenk of je alle spullen ook echt nodig hebt. En ja, dan kom je misschien ook uit bij het zware reservewiel. Het is misschien even wennen, maar heb je het reservewiel voor dagelijkse ritten echt nodig of is het alleen een prettig idee? Statistisch bekeken ontstaan de meeste lekke banden door een schroef of spijker in de band. De band loopt daardoor langzaam leeg. In plaats van het reservewiel zijn er goede alternatieven zoals een kleine luchtcompressor op 12 volt. Deze kleine en lichte apparaatjes zijn al te koop voor minder dan € 35,-. Daarmee pomp je de band voldoende op en rijdt je naar de dichtstbijzijnde Vakgarage om je band te herstellen. Meestal geldt “Klaar terwijl je wacht”.

Windvangers

Ook windvangers als dakkoffers, fietsendragers en dakdragers zorgen voor extra weerstand. Heb je ze niet nodig? Haal ze dan van je auto af. Een andere windvanger is in feite ook het rijden met open ramen of schuifdak. De luchtweerstand neemt bij hogere snelheden behoorlijk toe. Het brandstofverbruik kan dan al snel met 20% oplopen! Dus het advies luidt om vanaf 60km/u alles dicht te doen.

Zorg voor de juiste bandenspanning

Banden gebruiken behoorlijk wat brandstof vanwege de wrijving op de weg (zo’n 25 procent van het brandstofverbruik). Rijden met een te lage bandenspanning kan ervoor zorgen dat je verbruik met 3 tot 5 procent toeneemt. Het is normaal dat banden langzaam wat druk verliezen. Controleer daarom elke 2 maanden je bandenspanning. Weet je niet precies hoe, kom dan gerust langs bij Vakgarage Auto Nol en wij brengen uw banden met plezier op de goede spanning. Ook adviseren wij je graag bij het aanschaffen van nieuwe banden, want een lagere rolweerstand van je nieuwe banden is zeker een tip om zuinig rijden en brandstof te besparen

Rijd niet te snel

Deze tip klinkt misschien te logisch, maar toch: als je 130 km/u rijdt, verbruik je zeker 25 procent meer brandstof dan wanneer je 100 km/u rijdt. Het is daarnaast goed om een constant tempo aan te houden. Zo hoeft de motor zich niet extra in te spannen bij het versnellen. Heb je een auto met cruise-control? Schakel dit dan in. Zo maak je hier optimaal gebruik van. Wist je overigens dat de tijdswinst maar minimaal is wanneer je een uur lang 130km/u rijdt i.p.v. 100km/u ? Die paar minuten kosten wel behoorlijk wat brandstof en het is daarnaast ook minder goed voor het milieu.

Motor uit als je wacht

Zet je motor uit wanneer je voor een stoplicht (of overweg of brug) wacht of wanneer je in de file staat, uiteraard alleen wanneer je langer dan een minuut stilstaat. Heb je een start-stopsysteem? Zorg dat je dit inschakelt. Zo wordt je motor namelijk stilgelegd wanneer je in de file staat of (langer) wacht bij een rood licht.

Rijd ecologisch

In sommige auto’s zit een systeem waarmee je je verbruik duidelijk in kaart kunt brengen. Je kunt dan vaak ook je rijstand kiezen: comfort, sport of eco. Bij eco rijd je het meest zuinig, maar dit heeft wel invloed op de airco, deze slaat vaker af waardoor het wel iets warmer kan worden tijdens een zomerse dag. Overigens vergeten veel mensen de airco uit te zetten als deze niet echt nodig is. Door hierop te letten bespaar je zeker weer brandstof, want een doorsnee aircosysteem vraagt behoorlijk wat inspanning (energie) van de motor.

Koud buiten?

De herfst en winter zijn weer in aantocht en dat betekent soms koude, natte dagen en in de winter bevroren autoruiten. De auto ’s ochtends starten en stationair laten lopen is bij koude dagen helemaal geen goed idee. Het kost veel brandstof, is slecht voor het milieu en je auto warmt niet sneller op. Onze tip is om bij vorst de ruiten te krabben en daarna te gaan rijden. Rijdt met koude motor de eerste 10 tot 15 minuten rustig aan. Met deze tip kun je niet alleen zuinig rijden maar het voorkomt ook nog eens extra slijtage in de motor.

Op tijd onderhoud uitvoeren

Het is geen geheim dat autobezitters het onderhoud van hun auto nog wel eens willen uitstellen. In deze dure tijden is dat zeker begrijpelijk, maar verre van verstandig. Het uitstellen van onderhoud kan zorgen voor behoorlijk hogere brandstof- én onderhoudskosten. Daarbij komt dat een motor in veel gevallen meer brandstof zal verbruiken wanneer bepaalde onderdelen verouderen of aan vervanging toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verstopt luchtfilter of verouderde bougies, maar ook versleten schokdempers zorgen voor meer brandstofconsumptie. Door het uitstellen van onderhoud raakt ook de olie verouderd en vervuild. De smering van de motor neemt daardoor af. Ook dit heeft z’n invloed op het verbruik en daarnaast op de inwendige slijtage van de motor. Uitstel van onderhoud kost dus meer dan dat het oplevert! Voor goed advies en betaalbaar onderhoud staat Vakgarage Auto Nol graag voor je klaar, ongeacht het automerk of model.

Natuurlijk zijn er nog meer tips voor zuinig rijden en brandstof besparen, maar met de bovenstaande adviezen kom je letterlijk verder!