Waarom moet u met regelmaat de auto laten keuren? | Autobedrijf Auto Nol

Waarom moet u met regelmaat de auto laten keuren?

Wanneer u in het bezit bent van een auto, bent u er als het goed is van op de hoogte vrijwel jaarlijks door de APK te moeten met uw auto. Deze APK (Algemene Periodieke Keuring) is in het leven geroepen om te kunnen controleren of auto’s nog wel veilig zijn op de weg. Maar waarom is zo’n keuring jaarlijks nodig? We leggen het u graag uit!

Wat is APK?

Sinds 1985 is het wettelijk verplicht in Europa om uw auto met regelmaat te laten controleren op eventuele gebreken. In Nederland wordt dit APK genoemd. Zo’n keuring wordt dan gedaan door keurmeesters bij een keuringsstation of garage. Wanneer een auto afgekeurd is bij de APK of geen geldige APK heeft, dan mag de auto niet de weg op. Wordt dit toch gedaan, dan kunt u een boete ontvangen, dit omdat u uzelf en andere weggebruikers in gevaar kunt brengen als u met een onveilige auto aan het rijden bent. Ook wanneer u schade rijdt terwijl uw auto niet APK gekeurd is, is de kans groot dat uw autoverzekeraar niets uitkeert.

Naast uw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen, wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid schadelijke stoffen die een auto uitstoot. Het milieubeleid rondom de APK-keuring is aangescherpt zodat auto’s minder milieubelastend zijn. Wanneer dit toch te veel is, dan kan een auto ook afgekeurd worden. Het laten vervangen van bijvoorbeeld uw uitlaat of luchtfilters kan ervoor zorgen dat de auto minder milieubelastend is en weer de weg op mag.

Waarom een periodieke keuring?

De meeste auto’s moeten jaarlijks gekeurd worden, maar bij nieuwere auto’s is dat tegenwoordig niet meer verplicht. Na aanschaf van een nieuwe dieselauto hoeft deze pas na drie jaar gecontroleerd te worden, vanaf dan moet de diesel elk jaar ook door de keuring. Benzineauto’s hoeven de eerste vier jaar na aankoop niet door de keuring en daarna om de twee jaar totdat ze acht jaar oud zijn, want vanaf dan moeten ze ook jaarlijks gekeurd worden.

De regels omtrent APK verschillen nogal rondom de verschillende auto’s. Daar waar het risico op gevaar of kapotte onderdelen groter is, wordt verwacht vaker door de APK te gaan. Dit allemaal om gevaar op de weg zoveel als mogelijk uit te sluiten.

APK bij Autobedrijf Auto Nol

Wanneer u woonachtig bent in de omgeving Nijkerk kunt u uw APK-check laten doen bij Autobedrijf Auto Nol. Onze APK-keurmeester zorgt er voor dat u na controle en eventuele vervanging van onderdelen weer veilig de weg op kunt. U kunt gemakkelijk een afspraak inplannen via onze online agenda of door te bellen naar 033-246 55 17.