Verkeersboetes mogelijk nog duurder | AutoNol

Verkeersboetes mogelijk nóg duurder in 2023

Het is iedereen wel opgevallen dat het leven een stuk duurder is geworden. Zo meldt het CBS dat consumentengoederen en -diensten explosieve prijsverhoging hebben ondergaan. In de maand augustus waren deze 12,0% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voornamelijk de energieprijzen hebben voor deze immense inflatie gezorgd, zo was in augustus de energie 151 procent duurder dan een jaar eerder. Veel gezinnen hebben hierdoor diep in de portemonnee moeten kijken.

Verkeersboetes stijgen mee

Nu vindt de Minister van veiligheid en justitie dat het ook tijd is om de verkeersboetes te laten stijgen. Het zal goed mogelijk zijn dat u vanaf 2023 8,9 procent meer zult betalen voor een opgelopen verkeersboete. Het wordt normaal gevonden dat boetes meestijgen met het percentage van de inflatie. Wat eerlijk zou zijn natuurlijk, als ook de lonen met een gelijk percentage meestijgen. Volgens de Minister is het namelijk zo dat wanneer de boetes niet duurder worden, ze eigenlijk goedkoper worden, aangezien de rest wel stijgt in prijs. Het is hierbij buiten schot gelaten dat de normale burger de prijsverhogingen van zowel de olie als benzine al heeft gevoeld.

Verkeersovertreding en strafrecht

Wel heeft Minister Dilan Yeșilgöz er waarschijnlijk voor gekozen om boetes boven de 450 euro niet mee te laten stijgen. Wanneer een boete namelijk hoger dan 450 euro bedraagt valt deze overtreding onder het strafrecht, wat een simpele verkeersovertreding een stuk ingewikkelder zou maken.

Eigen veiligheid

Natuurlijk is het verstandig om u gewoon aan de verkeersregels te houden. Zo brengt u uzelf en anderen niet onnodig in gevaar. Het groeiende financiële prijskaartje voor een overtreding is nu echter nog een extra reden om goed op te blijven letten. Zolang u geen boetes rijdt zult u niks merken van de prijsverhogingen op dat gebied. Zorg er daarom vooral zelf voor dat de auto waar u in rijdt niks mankeert door hem goed te onderhouden. Dit verdient zich nu namelijk extra snel terug met de verhoging van de verkeersboetes!