Van benzine en diesel naar elektrische en waterstofauto's | Autobedrijf Auto Nol

Van benzine en diesel naar elektrische- en waterstofauto’s?

De volledig elektrisch aangedreven auto’s rollen al een tijdje van de band. Tegelijkertijd schieten ook de laadpalen als paddenstoelen uit de grond en kan u met uw elektrische auto bij steeds meer tankstations terecht. Het lijkt dan ook onze toekomst te worden, maar of daar net als bij benzine nog plaats is voor een tegenhanger zoals de dieselvariant, wordt een steeds groter vraagteken met de laatste ontwikkelingen omtrent de op waterstof aangedreven auto’s. Deze druppelen gestaag de markt op. Gaan we dus naast elektrische auto’s ook in de toekomst waterstof occasions krijgen?

Koning in waterstofauto

We kunnen er al een geruime tijd niet meer omheen, het klimaat verandert en vraagt om een aangepaste leef- en handelswijze. Zowel bedrijven als consumenten moeten maatregelen treffen om de impact op de aarde te verminderen. De wijze waarop we energie opwekken en verbruiken, zoals stroom en gas, werd dan ook uitvoerig onder de loep genomen tijdens het symposium ‘Winds meets Gas’, waarbij de koning arriveerde in een op waterstof aangedreven auto. Als één van de sprekers kwam hij daar ook aan het woord:

Vlak voor ons openen zich fascinerende kansen om ons energiesysteem op een andere leest te schoeien met behulp van groene waterstof in combinatie met duurzame stroom en warmte. – Koning Willem Alexander

Waterstof wordt dan ook nog altijd gezien als duurzame drager van energie. De reden dat het nog niet op grote schaal is geïmplementeerd, is dat er meer nodig is om alle veiligheidsrisico’s in te perken van deze hoogst brandbare stof. Bovendien dient de infrastructuur voor de aanlevering van deze energie nog worden uitgestippeld.

Op waterstof aangedreven auto’s

Ondanks dat er nog niet overal waterstof getankt kan worden, zijn er diverse fabrikanten die er toch toekomstmuziek in zien. Zo kwam Toyota met de Mirai, die onlangs een record haalde van maar liefst 1.360 kilometer op een volle waterstoftank. Dat is heel wat meer dan een Tesla, waarbij dat rond de 375 kilometer ligt. De redenen dat Toyota blijft investeren in de ontwikkeling van waterstofauto’s, heeft te maken met de infrastructuur omtrent energie in het thuisland Japan. Daar maakt de samenleving nu zoveel mogelijk de switch naar wind- en zonne-energie. Met de vele eilanden en de geografische ligging is het echter lastig om een dekkend elektrisch netwerk aan te leggen. Waterstof biedt dus de uitkomst om als alternatief schone energie aan te bieden. Overige merken met een waterstofauto zijn momenteel Hyundai en het nieuwe Hopium, wat weleens de Tesla onder de waterstofauto’s kan worden.

Afgezien van water(damp) kent de NEXO geen uitstoot. Sterker nog, tijdens het rijden filtert en zuivert hij de lucht. De NEXO zorgt dus voor minder fijnstofvervuiling. De gezuiverde lucht die niet naar de brandstofcel stroomt, verlaat de NEXO schoner dan die daarvoor was binnengekomen. – Hyundai

Waterstof auto’s, occasions van de toekomst?

De Toyota Mirai en de Hyundai Nexo zijn momenteel in omloop en zullen ogenschijnlijk ook als occasion beschikbaar komen. Het is ons gezien een kwestie van tijd wanneer andere merken en modellen zullen volgen. We sluiten dan ook zeker niet uit dat we bij Auto Nol in de toekomst waterstofauto’s aan kunnen gaan bieden als occasion. Tot die tijd bieden wij auto’s aan met bezine of diesel als brandstof, of hybride / elektrisch aangedreven. Wilt u weten wat voor uw situatie de beste keus zou zijn? Neem dan gerust contact met ons op, of kom eens langs in onze showroom.