Uw auto opwarmen in de winter met deze tips | Autobedrijf Auto Nol

Uw auto opwarmen in de winter met deze tips

We hebben er inmiddels alweer een aantal zeer koude dagen op zitten, waarbij de temperatuur zeker ’s nachts geregeld onder het vriespunt kwam. Voorlopig lijkt de winter weer even wat zachter, maar niets is zo veranderlijk als het weer. Daarom geven we u in dit artikel enkele tips mee waarmee u uw auto snel en efficiënt kunt opwarmen in de winter.

Gebruik uw zonnekleppen voor uw voorruit

Als u geen elektrisch verwarmde voorruit heeft, kan het regelmatig voorkomen dat uw voorruit beslagen raakt. U wilt dan natuurlijk dat uw blazers er zo snel mogelijk voor zorgen dat u alles weer door uw vooruit kunt zien. Toch lijkt dit proces met een koude motor vaak een eeuwigheid te duren. U kunt dit versnellen door uw zonnekleppen naar beneden te doen. De warme lucht uit de blazers blijft hierachter beter hangen en maakt uw voorruit dus effectiever en sneller droog en warm.

Heeft het zin om de auto voor te verwarmen?

Een auto met een benzine- of dieselmotor wordt verwarmd door de verbrandingsmotor. Het kan dan een goed idee lijken de auto alvast te starten, binnen een kop koffie te drinken en daarna pas weg te rijden. In tegenstelling tot in veel omringende landen is dit in Nederland niet verboden. Verstandig is het echter ook niet. U verbruikt namelijk al snel zo’n 3 liter brandstof per uur. Bovendien blaast uw ventilatie pas warme lucht wanneer de motor warm is. Dit duurt erg lang wanneer de motor alleen stationair draait, omdat deze uiteraard geen inspanning hoeft te leveren. Voor het ontdooien van bevroren ruiten helpt het sowieso niet en als u de auto warm wilt hebben voor u instapt, zal deze geruime tijd warm moeten draaien. Wat ons betreft een oplossing met te veel verspilling.

Zo warmt u uw auto snel op in de winter

Hoe krijgt u de auto dan wel snel warm in de winter? Het kan verleidelijk zijn om de verwarming meteen zo hoog mogelijk te zetten. Toch kan dit onverstandig zijn. De motor heeft namelijk zelf ook warmte nodig om op temperatuur te komen en wanneer u warmte onttrekt via de kachel, kan dit beschadiging toebrengen aan het blok. Bovendien zorgt het voor extra uitstoot omdat de verbranding nog niet optimaal verloopt. Verstandiger is de verwarming na een paar kilometer hoger te zetten zodat het behaaglijk wordt. U kunt dan ook even stoppen om uw jas uit te trekken.

Uw elektrische auto opwarmen in de winter

De actieradius van een elektrische auto kan in de winter met 20% tot 50% dalen, mede doordat we ook graag willen dat het warm is in de auto. U kunt uw elektrische auto vaak wel voorverwarmen door hem voor te programmeren of dit via een smartphone-app in te stellen. Zorg er dan wel voor dat de auto is aangesloten op een stopcontact of wallbox om te voorkomen dat u te veel van uw actieradius verspilt. Tijdens het rijden is de stoelverwarming de meest efficiënte manier om op te warmen. Het rechtstreeks verwarmen van uw lichaam gaat namelijk sneller dan via de omgevingslucht. Bovendien maakt de stoelverwarming gebruik van de 12-volt batterij, waardoor deze minder invloed heeft op de actieradius dan de elektrische kachel.

De winter in met een occasion van Auto Nol

Als u op zoek bent naar een nieuwe auto, dan hebben we bij Auto Nol verschillende occasions die u ook in de winter heerlijk warm houden. U vindt bij ons dan ook occasions met een benzine, diesel, elektrische of hybride aandrijving. U kunt op onze occasionpagina’s eenvoudig kijken naar de extra’s, zoals stoelverwarming, die uw winter behaaglijker maken. Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken voor een proefrit. Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op.