Steeds meer mensen halen een automaatrijbewijs | Autobedrijf Auto Nol

Steeds meer mensen halen een automaatrijbewijs

Het automaatrijbewijs wint de laatste jaren flink in populariteit. Het aantal rijexamens voor een automaatrijbewijs is sinds 2016 verviervoudigd volgens cijfers van het CBR. Dit zijn dus rijbewijzen waarmee u alleen in een auto met een automatische versnellingsbak mag rijden. In dit artikel leggen we u uit waardoor deze verhoging komt en wat de voor- en nadelen zijn van een automaatrijbewijs.

Waarom wint het automaatrijbewijs in populariteit?

De precieze reden waarom het automaatrijbewijs steeds populairder wordt is niet bekend. Wel is het zo dat steeds meer rijlessen, en dus ook rijexamens, in elektrische auto’s worden afgenomen. Deze zijn vanzelfsprekend automatisch. Vanwege de verwachte toename van automaten in Nederland zien sommige mensen bovendien het nut niet meer in van een handmatige versnellingsbak. Als laatste kan het nog zo zijn dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan het gemak van een automatische versnellingsbak.

De voor- en nadelen van een automaatrijbewijs

Een groot voordeel van automatisch rijden is dat u veel meer aandacht aan het overige verkeer kunt geven. U hoeft als beginnend bestuurder dus op minder dingen tegelijk te letten. Zeker voor mensen met ADHD of op het autismespectrum is dit een groot voordeel. Met de verwachte toename aan automaten door de opmars van elektrische auto’s en hybrides, kan een automaatrijbewijs met het oog op de toekomst bovendien weleens de duurzame keuze zijn. Een belangrijk nadeel is dan weer dat u met een automaatrijbewijs een stuk beperkter bent in het lenen van de auto. Dit moet dan toevallig ook een automatische schakelbak zijn. Ook het huren van automaten kan lastiger en duurder zijn.

Markt automaatoccasions

Wanneer u net uw rijbewijs heeft gehaald is de kans groot dat u op zoek gaat naar een betaalbare auto. De occasionmarkt van automaten is op dit moment nog een stuk kleiner dan de occasionmarkt van schakelwagens. Deze zijn op dit moment over het algemeen dus ook duurder. Wel zal dit verschil naar verwachting in de toekomst kleiner worden.

Op zoek naar automatische occasions?

Heeft u net uw automaatrijbewijs gehaald of bent u op zoek naar een occasion met automatische schakelbak? Bij Auto Nol hebben we een ruim aanbod aan automatische occasions voor een goede prijs. Toch een voorkeur voor een handmatige schakelbak? Ook dan hebben we natuurlijk een ruim aanbod voor u. Bekijk ons huidige aanbod occasions nu op onze website. U kunt ook telefonisch contact opnemen via 033 – 246 55 17 of online via het online contactformulier.