Roetfiltertest mogelijk onderdeel APK | Autobedrijf Auto Nol

Roetfiltertest mogelijk onderdeel APK

Vanaf juli 2022 zal de APK voor dieselauto’s hoogstwaarschijnlijk worden uitgebreid met een roetfiltertest. Met de invoering van deze test hoopt men dat er effectief toezicht wordt gehouden op de milieuregels. De test zal gaan gelden voor pakweg 825.000 personenauto’s en 622.000 bedrijfsauto’s.

Wat is een roetfilter?

Een roetfilter haalt het merendeel van de schadelijke roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van dieselauto’s. Deze deeltjes ontstaan door de onvolledige verbranding van dieselbrandstof en zijn zeer nadelig voor de luchtkwaliteit en daarmee schadelijk voor de gezondheid. Het is dan ook niet gek dat het roetfilter reeds voor alle dieselauto’s vanaf 2011 verplicht is. Daarnaast is het sinds 2017 verboden om het roetfilter te verwijderen. Door de toevoeging van de roetfiltertest aan de APK, zal het eenvoudiger zijn om te controleren of daadwerkelijk alle dieselauto’s een (goedwerkend) filter hebben.

De test

Er wordt al enkele jaren gecontroleerd of er een roetfilter aanwezig is, maar vanaf komende zomer zal er ook worden vastgesteld of het roetfilter nog voldoende werkt. Wanneer dit niet het geval is, moet deze eerst gerepareerd of vervangen worden voordat de auto door de APK heen komt. Naar schatting rijden er nu zo’n 100.000 tot 125.000 auto’s rond waarbij dit het geval zou zijn.

In 2019 werd het plan om de test toe te voegen aan de APK al door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangedragen, maar eind 2020 werd dit nog afgekeurd door de Tweede Kamer. Nu er opnieuw een voorstel is ingediend, moet er eerst nog een akkoord worden gegeven voordat de test daadwerkelijk zal worden toegevoegd aan de APK.

APK bij Autobedrijf Auto Nol

Wilt u een afspraak maken voor uw APK? Plan deze dan in bij Autobedrijf Auto Nol. Een APK-keurmeester zal uw auto controleren en u vervolgens advies geven over wat er aan vervanging toe is. Gebruik onze online agenda of bel naar 033-246 55 17, zodat wij de afspraak voor u kunnen inplannen. Uiteraard is het ook mogelijk om een afspraak te maken in onze werkplaats voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of reparaties.