Groeiend tekort aan rijinstructeurs | Auto Nol

Groeiend tekort aan rijinstructeurs

De een doet er net iets langer over dan de ander om het rijbewijs te behalen, ieder heeft zo zijn eigen tempo. Tijdens de coronapandemie is er echter een periode geweest waarin niemand af kon rijden voor het praktijkexamen. De regels die na deze periode volgden deden de doorstroming ook niet ten goede. Uiteindelijk was de wachttijd 22 weken om deel te kunnen nemen aan het eindexamen. Inmiddels is dit door de enorme inspanning van ruim 600 rijexaminatoren verlaagd naar 13 weken, en voor een herexamen 6 weken.

Tekort aan rijinstructeurs

Dat gaat de goede kant op zou u zeggen! Echter kampt de branche nu met een ander probleem, namelijk een tekort aan rijinstructeurs. De toestroom van het aantal beginnende automobilisten neemt maar niet af, waardoor rijinstructeurs meer leerlingen onder hun vleugel moeten nemen dan eigenlijk mogelijk is. Om iedere leerling per week van 2 uur rijles te kunnen voorzien, kan een instructeur eigenlijk 40 leerlingen onder zich nemen. Maar liefst 84% van de rijinstructeurs zit hier flink boven, wat betekent dat ze enorm veel overuren draaien. Er is in totaal plek voor wel 60 nieuwe rijscholen!

Wachten tijdens het lessen

Wanneer een leerling er dan eindelijk klaar voor is om af te kunnen rijden, is er dus nog een wachttijd van 13 weken voordat ze deel kunnen nemen aan het praktijkexamen. Leerlingen nemen vaak een pauze van het lessen in deze tussentijd, aangezien een rijles niet goedkoop is. Gedurende de wachttijd zijn er namelijk 10 lessen nodig om de kennis op peil te houden, wat ongeveer 450 euro mag kosten. Hierdoor zakken er steeds meer mensen, wat de wachttijden niet korter maakt.

Wachttijden voor instructeurs

De leerlingen zijn echter niet de enige die moeten wachten. Er zijn op dit moment honderd nieuwe rijinstructeurs die zelf ook een aantal maanden moeten wachten voordat zij examen mogen doen. Hierdoor zullen de wachttijden nog niet snel voorbij zijn, al helemaal omdat de sector ook te maken heeft met vergrijzing. Het CBR wil komend jaar echter 200 nieuwe examinatoren werven, wie weet wordt er in de nabije toekomst een oplossing verzonnen voor dit groeiende probleem.

Occasions bij Auto Nol

Mocht u wel al uw rijbewijs hebben bemachtigd en op zoek zijn naar een occasion, dan heeft Auto Nol een mooi aanbod aan verschillende kwalitatieve automerken. Neem vooral eens telefonisch contact met ons op via 033-2465517 of de contactpagina om alle mogelijkheden te bespreken!