airco in de winter, beslagen autoruiten

Gebruik je Airco ook in de Winter en Lente

GEBRUIK JE AIRCO OOK IN DE WINTER EN LENTE

Nog veel autobezitters weten het niet, maar het advies luidt: gebruik je airco ook in de winter en lente! Het klinkt misschien niet logisch of je krijgt al koude rillingen bij de gedachten. Helemaal als je bedenkt dat het gebruik van je airco in de winter en lente zo’n 10% meer brandstof kost. Toch is het volgens de BOVAG niet slim om je airco tijdens deze maanden uit te laten. Het kan wel, maar dan is de kans groter dat je in de zomer tegen behoorlijke reparatiekosten aanloopt. De keerringen (afdichtingen) kunnen verdrogen waardoor het koudemiddel (aircogas) gaat lekken uit de aircopomp. Daardoor kan de airco leeglopen en zelfs stuk gaan. Het herstellen of vervangen van de aircopomp is een prijzige reparatie die honderden euro’s kan kosten. Het gebruik van de airco is trouwens niet alleen bedoeld om in de zomermaanden verkoeling te geven. Juist in de winter of vroege voorjaar helpt de airco tegen beslagen ramen omdat de airco vocht uit de lucht haalt. Hierdoor voorkom je juist die vervelende condens aan de binnenkant van je ramen.

DURE REPARATIES VOORKOMEN

Ook de ANWB adviseert om je airco in de winter en lente te gebruiken en in elk geval eens in de twee weken een half uurtje aan te zetten. Het koudemiddel in de airco is namelijk ook een smeermiddel voor de aircopomp. Op die manier blijven de pakkingen in goede staat en voorkom je dat je voor dure servicebeurten of reparaties komt te staan. In dit artikel lees je meer over het gebruik van je airco in de winter en lente.

LAAT DE AIRCO ONDERHOUDEN

De airco kan daarnaast stuk gaan door achterstallig onderhoud. Ook kan een gebrek aan reiniging leiden tot bacteriële schimmels in de airco. Hierdoor kan de auto muf ruiken of zelfs flink gaan stinken. En dat wil niemand! Zorg er daarom voor dat de filters van de airco om de 15.000 tot 20.000 kilometer worden vervangen en laat het ‘koudemiddel’ om de paar jaar aanvullen. Het is trouwens gebruikelijk dat een airconditioning ongeveer 10% koudemiddel per jaar verliest (verdampt). Weet je niet wanneer het onderhoud aan je airco voor het laatst is gedaan, vraag dan aan je Vakgarage om je aircosysteem te controleren of maak een afspraak. TIP: Wacht niet tot de zomer, want dan is het meestal heel druk met airco-onderhoud. Je kunt het onderhoud van je airco prima aan het begin van het jaar doen. Daarmee voorkom je lange wachttijden en gebruik je de airco ook in de winter op z’n best!

HOE JE WEL BRANDSTOF KUNT BESPAREN

Het is dus niet verstandig om je airco in de winterperiode of voorjaar helemaal uit te laten. Wil je wel brandstof besparen, maar dan zonder risico dat de airco stukgaat? Gebruik je airco tijdens een langere autorit dan niet, maar zet de airco uit. Op een langere rit bespaar je dan wel het meeste brandstof. Tijdens een kortere rit laat je de airco aan, waardoor deze toch voldoende in gebruik blijft. Zo houdt je de airco in goede staat en bespaar je toch op je brandstofkosten. Wil je meer uitleg over de werking van je airco dan staat Vakgarage Auto Nol graag voor je klaar!