Fiat Chrysler wil fuseren met Renault | Auto Nol

Fiat Chrysler wil fuseren met Renault

Autofabrikant Fiat Chrysler Automobiles (FCA) wil graag fuseren met het Franse Renault. FCA heeft Renault daarom een voorstel gedaan voor samenvoeging van beide bedrijven. Samen zijn de twee bedrijven goed voor 8,7 miljoen jaarlijkse autoverkopen wereldwijd en daarmee zal het nieuw te vormen bedrijf, mochten de plannen doorgaan, de nummer drie positie innemen op de wereldwijde automarkt.

Het huidige FCA is in 2014 ontstaan door een fusie van het Italiaanse Fiat en het Amerikaanse Chrysler. Op dit moment vallen de merken Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Lancia, Dodge en Jeep onder de groep.

Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi

Renault heeft zelf al een samenwerking met Nissan en Mitsubishi. De alliantie tussen Renault en Nissan werd in maart 1999 gesloten na een periode van financiële moeilijkheden bij Nissan. Renault kreeg hierdoor de kans om een deel van de autogroep te kopen. In 2002 werd om een gemeenschappelijke strategie en synergiën te ontwikkelen tevens een Nederlandse B.V. opgericht, Renault-Nissan B.V.

De samenwerking tussen het Franse Renault en het Japanse Nissan heeft in het afgelopen jaar wel even onder druk gestaan. De voormalig Renault-topman Carlos Ghosn werd namelijk eind 2018 opgepakt op verdenking van financiële fraude. Afgelopen maart werden de banden tussen de twee autofabrikanten echter weer aangehaald, onder meer door het opstellen van een nieuwe structuur.

Sinds mei 2016 heeft Nissan daarnaast een aandelenbelang van 34% in Mitsubishi Motors. Nissan gebruikte op dat moment al jaren motoren van Mitsubishi in haar auto’s en verkoopt ook bepaalde modellen die door Mitsubishi worden geproduceerd. Mitsubishi heeft met deze samenwerking meer financiële ruimte verworven en het heeft de deuren geopend voor meer samenwerking tussen beide partijen.

Nieuwe B.V. in Nederland

De verwachting van de eventuele nieuwe samenwerking tussen FCA en Renault is om samen beter in te kunnen spelen op de snel veranderende markt en op de gevraagde investeringen in connectiviteit, elektrificatie en autonoom rijden. Het voorstel ligt er om de houdstermaatschappij in Nederland in te schrijven met een aandelenverdeling van 50/50. Het hoofdkantoor komt dan ook in Nederland te staan. De vraag die overblijft, is hoe Nissan in deze samenwerking zal passen. Vooralsnog is het plan dat de nieuwe board uit elf mensen gaat bestaan, met een gelijke verdeling tussen FCA en Renault, en een bestuurder namens Nissan.

Veilig rijden met Auto Nol

Bij Auto Nol kunt u op ieder moment terecht voor een divers aanbod voordelige occasions. Als vanzelfsprekend vindt u ook vaak auto’s van Renault en FCA terug in ons aanbod. Bovendien zijn wij niet alleen uw betrouwbare adres voor wanneer u een andere auto nodig heeft, maar helpen wij u ook graag met onderhoud of een eventuele reparatie. Onze monteurs worden zeer regelmatig bijgeschoold en kunnen zowel de nieuwste auto’s als oudere modellen onderhouden en/of repareren. Kom vooral eens langs in onze showroom in Nijkerk of maak gemakkelijk een afspraak via onze website.