De markt van occasions in 2022 door Autobedrijf Auto Nol

De markt van occasions in 2022

Of we het nu hebben over de markt van nieuwe auto’s of occasions, 2021 was een bewogen jaar. Zo hebben het coronavirus en de daaruit voortvloeiende lockdowns grote impact op de automarkt gehad en zorgden problemen bij de aanvoer van grondstoffen voor een grootschalig chiptekort. Kortom, de automarkt staat onder druk. Wat zijn hierbij de verwachtingen voor 2022?

Gevolgen van chiptekort voor occasions

We kunnen het niet onder stoelen of banken steken: de automarkt staat onder druk. Zo bestonden er aan het begin van de coronacrisis veel zorgen onder autoproducenten, waardoor werknemers werden ontslagen en de productie van auto’s drastisch naar beneden werd geschroefd. Bovendien zijn er problemen met de aanvoer van halfgeleiders, waardoor lange levertijden, een chiptekort bij autofabrikanten en gesloten productiesites geen uitzondering meer op de regel zijn. Tegelijkertijd wist de vraag naar nieuwe auto’s een stijging door te maken, mede door de wens van veel consumenten om besmetting in het openbaar vervoer tegen te gaan. Kortom, het aanbod van nieuwe auto’s kan de vraag niet bijbenen. Dit heeft tot gevolg dat occasions meer in trek zijn, maar ook hier is de vraag veelal groter dan het aanbod. Nieuwe auto’s zijn immers de occasions van de toekomst. Met andere woorden, de prijzen van occasions stijgen en daar zal op korte termijn nog geen verandering in komen.

Autobedrijven in trek bij verkoop occasions

Een andere ontwikkeling die naar verwachting door zal zetten in 2022 is de verschuiving van particulieren naar autobedrijven bij de verkoop van occasions. Uit onderzoek door BOVAG blijkt dat occasions in 2021 steeds vaker bij autobedrijven worden gekocht. Zo verminderde de verkoop van occasions tussen particulieren in 2021 van 740.398 naar 674.251 auto’s. Dit komt neer op een daling van ongeveer 8,9%, in tegenstelling tot een stijging van 3,8% als het gaat om de verkoop van occasions bij autobedrijven. Met meer dan 1,3 miljoen verkopen in 2021 zijn autobedrijven daarmee inmiddels verantwoordelijk voor de verkoop van ongeveer 67% van alle occasions, in vergelijking met 55% 15 jaar geleden.

Occasion kopen bij autobedrijf auto nol

Bent u op zoek naar een occasion om 2022 goed te beginnen? Bekijk dan ons aanbod van occasions. Ondanks de stijgende prijzen en krappe markt vindt u bij Autobedrijf Auto Nol namelijk prachtige occasions voor eerlijke prijzen. We hebben er ongetwijfeld een die aan al uw wensen voldoet. Kom dus snel langs of bekijk ons aanbod op de website!