Checklist Veilig met Auto op Vakantie

Checklist Veilig en Slim met Auto op Vakantie naar Buitenland

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan? Wij helpen je graag met onze handige checklist om veilig en slim met de auto op vakantie te gaan!

Check 1. Maak de auto vakantieklaar

Natuurlijk wil je tijdens je vakantie niet voor verassingen komen te staan door pech onderweg. Wees daarom goed voorbereid en maak je auto vakantieklaar! Wist je dat je een hoop dingen zelf kunt doen? Denk hierbij aan het peilen van de olie en het aanvullen van koel- en ruitenwisservloeistof. Ook kun je zelf de bandenspanning checken bij een tankstation en is het verstandig om te controleren of je zomerbanden nog voldoende profiel hebben en er geen zichtbare beschadigingen of scheurtjes in het rubber aanwezig zijn. Loop deze controlepunten ook na bij het reservewiel. Vind je dit toch iets te veel gedoe? Vakgarage Auto Nol biedt een speciale vakantiecheck aan waarbij we alle belangrijke punten controleren. Zo kun je met een goed gevoel op vakantie.

Check 2. Verplichte bagage in het buitenland

In Nederland zijn er niet veel eisen als het om verplichte bagage in de auto gaat, maar in sommige Europese landen zijn er wel strenge eisen. Deze eisen vind je terug op de site van de ANWB. Naast een gevarendriehoek, wat in Nederland het enige verplichte item is om in de auto te hebben, is het ook verstandig om een verbanddoos, veiligheidshesjes, reservelampjes en een brandblussertje mee te nemen als je op vakantie gaat.

Alhoewel een reservewiel niet verplicht is in de auto, is het wel raadzaam om er een mee te nemen op vakantie. Tegenwoordig hebben (vanwege ruimtebesparing) niet alle auto’s meer een reservewiel aan boord. In plaats daarvan is er een reparatiekit aanwezig. Echter is dit puur een tijdelijke oplossing en kunnen lekke banden niet altijd gerepareerd worden.

Check 3. Neem je groene kaart en schadeformulier mee

Ondanks dat de groene kaart niet in elk land verplicht is, is het handig om de groene kaart altijd bij je te hebben. Dit kan vaak ook digitaal. Sla hem op in je telefoon. Dit scheelt een hoop gedoe als je een aanrijding hebt. Je vindt er informatie over wat je moet doen als je schade hebt en alle belangrijke telefoonnummers die je nodig hebt in geval van ongeval, pech of diefstal en je polisnummer. Controleer voor de zekerheid ook of je een Europees schadeformulier bij je hebt, zodat je bij een ongeval of schade direct alles kan invullen en vastleggen. Heb je geen formulier? Download dan hier een schadeformulier gratis.

Check 4. Plan je route

Er is niets zo vervelend als lang stilstaan of om moeten rijden tijdens de rit naar je vakantiebestemming. Zorg er daarom voor dat je vooraf je vakantieroute hebt uitgestippeld. Als je een navigatiesysteem hebt dan kun je daarin vooraf de plaats van bestemming invoeren, maar neem voor de zekerheid ook een ouderwetse wegenkaart mee. Houdt tijdens vakantieperiodes tevens rekening met mogelijke verkeersdrukte in het buitenland. Hiervoor kun je ook de verkeersdruktekalender raadplegen van de ANWB.

Check 5. Alcoholtest

Speciaal voor de rit naar Frankrijk vermelden we deze check, want in Frankrijk moet je namelijk verplicht een alcoholtest (‘éthylotest’ of ‘alcooltest’) in de auto hebben liggen. Dus een zelftest waarmee je het alcoholpromillage van jouw bloed kan testen. Dit mag een digitale alcoholtester oftewel refractometer zijn, maar ook een reguliere blaastest. In Nederland is een ethanoltest in je auto overigens géén wettelijke verplichting.

Alles op een rijtje:

Vakgarage heeft hier alles duidelijk op een rijtje gezet. Mocht je naast deze handige checklist nog meer willen weten hoe je veilig en slim met de auto op vakantie kunt gaan? Kijk dan ook eens op de website van de Bovag. Hierop vermelden zij hun eigen checklist