Klaar voor de autovakantie? | Occasion kopen | Autobedrijf Auto Nol

Klaar voor uw autovakantie?

Bij de voorbereiding van een autovakantie is het belangrijk om rekening te houden met de ‘abnormale’ omstandigheden waaraan u uw auto blootstelt. Denk bijvoorbeeld aan een bovengemiddeld lange gebruiksduur of afwijkende temperaturen.

Laat daarom uw auto altijd voorafgaand aan uw autovakantie uitvoerig keuren!

Vakantiecheck voor uw auto

Tijdens zo’n autokeuring wordt door monteurs gekeken naar alle essentiële punten. Het gaat te ver om al deze punten hier op te sommen, maar zeker zaken als de conditie van uw remmen, banden en het koelsysteem mogen niet onbenoemd blijven. Een vakantiecheck kost u vaak slechts enkele tientjes en behoedt u voor veel ongemak, frustratie en grote financiële tegenvallers. Reduceer dus de kans op autopech tijdens uw vakantie en ga goed voorbereid op weg met de onderstaande tips van Autobedrijf Auto Nol.

De juiste bandenspanning

Een van de belangrijkste punten om te controleren is de conditie van uw banden. Om te beginnen is er de bandenspanning. Het rijden met een te lage bandenspanning kost meer brandstof en is dus duurder. Daarbij loopt bij te zachte banden de temperatuur in uw banden erg snel op, waardoor de kans op een klapband aanzienlijk hoger is. Wellicht overbodig om te vermelden, maar ook een hoge bandenspanning is funest: het contact met het wegdek is beduidend minder. Let naast de bandenspanning ook goed op de profieldiepte: het wettelijke minimum is een profieldiepte van 1,6 millimeter, maar hoe dieper uw profiel hoe minder kans u heeft op pech.

Autovakantie in warme landen

Wanneer u op autovakantie naar warme landen gaat, zorg er dan voor het koelsysteem van uw auto op orde is. Voorkom op de eerste plaats dat het koelsysteem te weinig koelvloeistof bevat. En, op de tweede plaats, verzeker u ervan dat het koelsysteem van uw auto geen lekkage vertoont. Is ondanks deze voorzorgsmaatregelen de motor van uw auto tijdens het rijden toch oververhit geraakt? Probeer dan de temperatuur van de motor binnen de perken te houden door de kachel op de warmste en hardste stand te zetten. De kachel in uw auto gebruikt namelijk de warmte van uw motor om de temperatuur in de auto te verhogen. Vergeet overigens niet gelijktijdig de ramen van uw auto open te zetten, zodat de warmte direct kan ontsnappen.

Als dit niet helpt om de temperatuur van de motor te laten dalen, dan dient de auto stilgezet te worden. LET OP: Draai in dit geval nóóit direct, na het stilzetten van motor, de dop van de radiateur of de expansietank af. Immers, de gloeiend hete koelvloeistof zal dan in één keer naar buiten spuiten. De kans op flinke brandwonden is dan erg groot. Laat de motor dus voor uw eigen veiligheid eerst voldoende afkoelen.

Airco laten controleren

Ook een goed functionerende airco speelt een belangrijke rol tijdens een autovakantie naar warme landen. Doordat u met behulp van de airco de temperatuur in uw auto op een behaaglijk niveau kunt houden, zult u zich beter kunnen concentreren op de weg en het u omringende verkeer. Jaarlijks vinden er vele tientallen ongelukken plaats doordat bestuurders waren bevangen door de hitte, met als resultaat een sterk gereduceerde reactietijd.

Daarnaast is een slecht werkende airco ook nog eens duurder, doordat een auto meer brandstof zal verbruiken om de airco de gewenste temperatuur te laten bereiken. Ook zit een slecht onderhouden airco vaak vol met bacteriën en schimmels die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Laat dus ieder jaar (en zeker voorafgaand aan uw autovakantie!) uw airco controleren.

Maak nu snel een afspraak om uw auto na te laten kijken door de vakkundige autotechnici van Autobedrijf Auto Nol. U laat uw airco al controleren voor maar €60,- inclusief BTW! Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een leenauto, welke zelfs gratis is bij een grote beurt.