Autoproductie stagneert door halfgeleider tekort, occasions blijven in trek | Auto Nol

Autoproductie stagneert door halfgeleider tekort, occasions blijven in trek

De productie van nieuwe auto’s stagneert. Dit jaar is er al minder geproduceerd en deze trend zal zich volgens onderzoeksbureau IHS Markit de komende jaren verder doorzetten. De prognose van de IHS Markit-productie van lichte voertuigen is voor 2021 met 6,2% verlaagd en voor 2022 zelfs met 9,3%. De oorzaak is het wereldwijde “halfgeleider” tekort. Door de aanhoudende schaarste zijn veel autofabrikanten zelfs genoodzaakt om de productie tijdelijk stil te leggen.

Wat is een halfgeleider?

Een halfgeleider is een stof waarbij het Fermi-niveau tussen twee energiebanden in ligt. Voor halfgeleiders wordt gebruik gemaakt van grondstoffen zoals silicium, germanium en koolstof. Het vormt de basis van geheugen- en processorchips die in allerlei elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en spelcomputers zijn terug te vinden.

Invloed halfgeleidertekort op verkoop occasions

De coronamaatregelen hebben op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie ervoor gezorgd dat vele onderdelenfabrieken niet of nauwelijks konden produceren. Als reactie hierop hebben de autofabrikanten de aankoop van halfgeleiders verminderd, terwijl juist de vraag daarnaar flink toenam vanuit producenten van consumentenelektronica. Door de coronacrisis zagen zij namelijk de vraag toenemen naar producten voor thuiswerkplekken en de gaming industrie.

Halfgeleiders in de auto-industrie

Auto’s worden steeds elektronischer, digitaler en slimmer. Voor al deze technologische snufjes zijn chips nodig die weer op hun beurt gebruik maken van halfgeleiders. De productie kan dus inmiddels niet meer zonder, want alle elektronica is niet meer weg te denken uit de nieuwe modellen. Deze zijn tegenwoordig standaard voorzien van een uitgebreid infotainmentsysteem, parkeer- en veiligheidsensoren, navigatie, lane assist, cruise control, elektrische of hybride aandrijflijnen enzovoort. Dat de productie door het aanhoudende tekort flink stagneert is dan ook niet meer dan logisch.

Occasions op voorraad bij Auto Nol

Ondanks dat de productie van nieuwe auto’s stagneert, blijft het aanbod van nieuwe occasions stabiel en zijn er meer dan voldoende modellen in omloop die ook al zijn voorzien van prachtige technologie. De keuze voor een occasion blijft daarom een verstandige beslissing. Het is direct uit voorraad leverbaar en is tevens veel voordeliger dan de prijs die je nu moet betalen voor alle nieuwe technologie die door leveringsproblemen in kosten zijn gestegen. Benieuwd naar welke occasion bij uw technologische wensen past, maak dan een afspraak om u te laten adviseren in onze showroom of neem vrijblijvend contact op voor passend advies.