De automarkt zit op slot | Autobedrijf Auto Nol

Nieuwe automarkt zit op slot, occasions erg populair

We zitten al even opgescheept met een gekkenhuis op de huizenmarkt, maar dat de automarkt op slot zou gaan zitten hadden we niet aan zien komen. Dit, omdat de verkoop van nieuwe auto’s vrijwel tot stilstand kwam tijdens de coronacrisis. De vraag naar occasions steeg daarentegen explosief en de prijzen voor gebruikte auto’s blijven in waarde stijgen. Dat de markt van occasions op slot zit, heeft meerdere redenen en ook meerdere gevolgen.

Oorzaak stijgende vraag occasions

Zoals eerdergenoemd is de coronacrisis een belangrijke oorzaak voor de stijging van de vraag naar occasions. Toen er wereldwijd lockdowns kwamen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, bleven meer mensen thuis. Hierdoor bleef de auto vaker stilstaan en daalde de interesse in de aanschaf van een nieuwe auto, maar steeg de vraag naar een gebruikte auto.

Verminderde verkoop nieuwe auto’s

Een andere oorzaak voor de stijging van de vraag naar occasions is dat autodealers en showrooms dicht moesten voor verkoop vanwege de maatregelen die het coronavirus moesten terugdringen. Daar waar normaliter veel nieuwe auto’s verkocht werden, stond nu de verkoop hiervan zo goed als stil. De verkopen gingen lastiger online, wanneer autodealers ook aan onlineverkoop deden.

Lagere productie van onderdelen

De coronacrisis heeft de productie in fabrieken ook zo goed als stilgelegd wat nog een derde oorzaak is voor de stijgende vraag naar occasions. Belangrijke onderdelen voor auto’s konden ook vanuit andere fabrieken niet geleverd worden, omdat ook daar de productie stil lag. Er werden minder nieuwe auto’s geproduceerd, waardoor er sneller teruggevallen moest worden opgebruikte auto’s.

Tot slot nog een vrij recente ontwikkeling waardoor de verkoop van occasions gestegen is, is vanwege de oorlog in Oekraïne. Net als de missende onderdelen die door de terugloop van productie te kort kwamen, is er nu een tekort aan onderdelen die uit Oekraïne en Rusland komen. Hier kwamen veel belangrijke onderdelen vandaan, waardoor de productie van nieuwe auto’s nog steeds niet op volle toeren draait. Zolang er minder auto’s geproduceerd worden, blijft de vraag naar occasions hoog.

Occasions bij Autobedrijf Auto Nol

Gelukkig heeft Autobedrijf Auto Nol nog steeds een groot aanbod occasions voor u beschikbaar. Deze kunt u zowel online als in onze showroom bekijken. Of neem vrijblijvend contact met ons op als u op zoek bent naar een nieuwe auto.