Auto nieuws Prinsjesdag | Occasion kopen | Autobedrijf Auto Nol

Auto nieuws Prinsjesdag

Op Prinsjesdag zat de autowereld behoorlijk op het puntje van haar stoel. Al geruime tijd deden wilde geruchten de ronde over besluiten die de Nederlandse autobezitter zou treffen. Concreet zijn er door het kabinet maatregelen aangekondigd op het gebied van de bijtelling voor auto’s, accijnzen op LPG en diesel en wegenbelasting voor oldtimers. Vooral de verhoging van de accijnzen op brandstof, waar al eerder heftige discussies over werden gevoerd, zal gevoeld worden in de portemonnee. Onderstaand geeft Autobedrijf Auto Nol een overzicht van de belangrijkste besluiten.

Accijnzen op brandstof

Vanaf volgend jaar zal de accijns op diesel worden verhoogd met 3 cent per liter. Voor LPG zal de accijns zelfs stijgen met 7 cent per liter. Dit maakt onze Nederlandse benzine de duurste in de gehele EU. Het besluit tot het verhogen van de accijnzen op brandstoffen werd afgelopen jaar al genomen en heeft destijds al veel stof doen opwaaien. Een van de argumenten tegen de verhoging is de vrees dat steeds meer autobezitters over de grens gaan tanken. De extra inkomsten die de Nederlandse overheid verwacht binnen te halen met de accijnsverhoging kunnen namelijk verloren gaan door faillissementen van Nederlandse pomphouders aan de grens en door een sterke afname in het aantal verkochte liters brandstof in Nederland.

Bijtelling elektrische auto’s

Voor volledig elektrische auto’s zal vanaf 2014 een bijtelling van 4% gelden. Auto’s met een CO2-uitstoot tussen de 1 en 49 gram per kilometer krijgen een bijtelling van 7%. Dit, terwijl tot en met 2013 de bijtelling voor beide typen schone auto’s 0% was. Voorafgaand aan Prinsjesdag werden de percentages voor beide typen verhoogd naar 7%, maar uiteindelijk is toch besloten de bijtelling van volledig elektrische auto’s te verlagen naar 4%. Voor zover nu bekend is, zullen de voornoemde bijtellingspercentages voorlopig van kracht blijven.

Wegenbelasting oldtimers

Oldtimers zijn auto’s die 25 jaar of ouder zijn. In het verleden waren oldtimers volledig vrijgesteld van wegenbelasting. De nieuwste plannen van het kabinet zorgen er echter voor dat enkel nog oldtimers die 40 jaar of ouder zijn van de vrijstelling van wegenbelasting kunnen profiteren. Overigens geldt de vrijstelling ook voor motorfietsen, bussen, vrachtauto’s en kampeerauto’s, mits deze ouder dan 40 jaar zijn.

Oldtimers tussen de 26 en 40 jaar oud zullen, wanneer zij op LPG of diesel rijden, vanaf 1 januari 2014 gewoon de reguliere wegenbelasting moeten gaan betalen. Wanneer er wordt gereden op benzine, dan kan men gebruik maken van een overgangsregeling. Door de overgangsregeling hoeven de bezitters van deze categorie oldtimers maximaal €120,- per jaar aan wegenbelasting te betalen; mits de auto in de wintermaanden (december, januari en februari) niet wordt gebruikt!

Heeft u vragen over wat de nieuwe regelingen van het kabinet voor u zullen betekenen? Neem dan contact op met Autobedrijf Auto Nol of kom langs in onze showroom.