Aantal auto's fors gestegen | Autobedrijf Auto Nol Nijkerk

Aantal auto’s fors gestegen

De afgelopen 15 jaar zijn het aantal personenauto’s in Nederland fors gestegen. In het jaar 2000 reden er ongeveer 6,3 miljoen auto’s rond op de Nederlandse wegen, dit zijn er in 2015 al bijna 8 miljoen geworden. Dat betekent dat in de afgelopen 15 jaar het aantal auto’s is toegenomen met 25%. Het lijkt voor de hand liggend dat deze stijging komt door de bevolkingsgroei in de afgelopen 15 jaar. Er zijn echter nog meer factoren van toepassing op deze ontwikkeling. Voornamelijk het gebruik van auto’s onder ouderen en vrouwen speelt hierin een rol. Ook is het vanzelfsprekender om een auto, zo niet twee auto’s, te hebben in de huidige tijdsgeest. Alleen jongeren bewegen de andere kant op, zij hebben juist minder vaak een auto dan voorheen.

Waardoor deze stijging

De stijging van het aantal auto’s komt niet alleen door de stijging van de bevolkingsgroei. Het eerste opvallende aspect zijn de vrouwen in Nederland. Het is in de huidige cultuur voor een vrouw net zo gewoon om een rijbewijs te halen als voor een man. Verder hebben vrouwen ook vaker auto’s nodig omdat hun arbeidsparticipatie de afgelopen jaren flink is toegenomen. Ook ouderen hebben een aandeel in de toename van het aantal auto’s. Ouderen blijven in het algemeen langer leven en hierdoor ook langer rijden in auto’s, hierdoor is het aandeel van ouderen op de weg flink toegenomen. Ook hebben ouderen steeds vaker een auto tot hun beschikking. Ten slotte is het steeds vanzelfsprekender geworden om een auto te hebben. In de helft van de huishoudens is één auto aanwezig, bijna een kwart heeft er twee of meer. Tegenwoordig heeft de helft van de volwassenen een auto.

Jongeren

Opvallend zijn ook de jongeren, zij hebben juist minder vaak een auto dan voorheen. Dit is niet alleen in Nederland zo, deze trend is in heel Europa terug te zien. Slechts één op de vijf jongeren tot 25 jaar beschikt over een eigen auto. De voornaamste reden die genoemd wordt is het feit dat steeds meer jongeren in de stad gaan wonen, hier is het OV vaak goed geregeld en zijn alle plekken goed te bereiken met een fiets. Uiteraard spelen de onkosten van een auto ook een grote rol, jongeren zijn minder bereid om hier voor te betalen als er genoeg alternatieven zijn.

Occasions van Auto Nol

Op zoek naar een mooie jonge tweedehands auto, oftewel een occasion? Bekijk dan gerust eens de mooie aanbiedingen op onze website. Mocht u vragen hebben over een auto, stel ze gerust via het contactformulier of bel met 033 – 246 55 17.