10 Tips om je auto koel te houden in de zomer

Te heet in de auto? Vakgarage Auto Nol heeft 10 tips om je auto koel te houden in de zomer.

De zomer heeft z’n intrede al gedaan met heerlijke zonnige, warme dagen met temperaturen van boven de 30 graden. Let op! In de auto wordt het dan al gauw 15 graden warmer en dat merk je. Gelukkig zijn de meeste auto’s tegenwoordig al uitgerust met een airco, maar zelfs dat is soms niet genoeg om het prettig en comfortabel te houden.

Een mooie reden voor Vakgarage Auto Nol om enkele tips te delen om je auto koel te houden in de zomer.

Tip 1: Lichte kleur
Wil je een andere auto kopen, kies dan een witte of zilvergrijze auto. Deze kleuren stoten warmte af. Auto’s met een donkere kleur absorberen juist de warmte. Hoe lichter de kleur, des te koeler de auto. De temperatuur in de auto kan op een hete dag zelfs oplopen tot wel 55 graden.

Tip 2: Schone auto
Niet iets waar je direct bij stilstaat, maar zorg ervoor dat je auto schoon is. Tijdens testen is gebleken dat de temperatuur in een vuile stoffige auto zo’n 2 graden hoger uitkomt dan van een mooie schone auto. Dus hup die wasstraat in met de auto.

Tip 3: Alles open tijdens wegrijden
Zet alle ramen en het open dak open tijdens de eerste kilometers zodat de warmte eruit kan. Of zet twee ramen diagonaal open. Bijvoorbeeld het raam linksvoor en het raam rechtsachter.

Tip 4: Binnencirculatie
Zet de airco op binnenventilatie zodat de aanwezige lucht verder gekoeld wordt. Door telkens verse warme lucht van buiten aan te voeren moet de airco hard werken en lukt het niet om de lucht van buiten te koelen.

Tip 5: Koel parkeren
Klinkt als logisch, maar probeer daarbij in te schatten waar een uur voor vertrek schaduw is en parkeer daar je auto. Een parkeergarage is natuurlijk helemaal perfect.

We zijn op de helft. Wil je meer tips om je auto koel te houden deze zomer? Lees dan verder.

Tip 6: Privacy glass
Privacy glass, extra getint glas op de achterste zijruiten en achterruit, helpen niet alleen om hinderlijke schitteringen van de zon op de smartphone van de kids te voorkomen, maar ze helpen ook om de warmte buiten te houden. Heb je al een auto, maar geen privacy glass vraag dan gerust eens naar de mogelijkheden om de achterruiten te voorzien van zonwerende privacy glass-folie. Wil je dat niet, dan helpen een paar universele screens met een zuignapje natuurlijk ook. Deze zijn werkelijk overal te koop. Al is het wellicht wat minder doeltreffend en het oogt wat minder fraai, het is zeker voordeliger in aanschaf.

—> Alles weten over autoruiten? Klik hier

Tip 7: Stoelventilatie
Ventilatie in de stoelen kan ook het comfort van je auto flink vergroten. Door de gaatjes in de stoelen wordt dan lucht geblazen. Ook hebben steeds meer auto’s een gekoeld dashboard kastje. Stel je hier niet teveel van voor, maar op een lange rit kan het zeker helpen om je drankjes lekker koel te houden.

Tip 8: Open dak
Als je voor een nieuwe of gebruikte auto gaat, kies een exemplaar dat is voorzien van een open dak. Dat is niet hetzelfde als een panoramadak. Deze laatste kun je namelijk vaak niet openen. Als je voor een panoramadak gaat kies dan in ieder geval een exemplaar dat je kunt afsluiten aan de binnenzijde. Anders wordt het wel erg warm. Door het open dak tijdens het parkeren op een kiertje te laten staan blijft de auto ventileren. Ook de zijramen een klein stukje open zetten kan helpen.

Tip 9: Airco service
Ook een airco heeft onderhoud nodig. Het werkt met een gesloten systeem dat gevuld is met koudemiddel (gas). Net zoals met autobanden ontsnapt er langzaam aan altijd wel een beetje gas en moet het systeem elke twee jaar gecontroleerd en gevuld worden. Ook moet het interieurfilter vaak jaarlijks gereinigd en vervangen worden. Wil je weten of dat bij jouw auto nodig is bel ons gerust of kom langs!

Schrik trouwens niet als er na een lange rit met warm weer een plasje water onder de auto ligt. Dit is condenswater van de airco. Wanneer de airco aanstaat onttrekt deze het vocht uit de lucht wat wordt afgevoerd onder de auto. Tijdens een warme dag is dit meer dan een paar druppels.

Tip 10: Water in de auto
Als je met warm weer op pad gaat met de auto, zorg dan altijd dat je voldoende drinken in de auto hebt. Een koelbox met wat flesjes water is perfect. Je weet nooit of je wellicht langer onderweg bent door bijvoorbeeld een file.

Laat trouwens geen flesjes water op de achterbank of hoedenplank liggen. Als de zon erop komt te staan kan het water werken als vergrootglas en kan er zelfs brand ontstaan in je auto.

De perfecte auto tijdens een hittegolf?

Dit waren onze 10 tips om je auto koel te houden in de zomer. Dus wat zou de perfecte auto zijn om een hittegolf te lijf te gaan? Waarschijnlijk een auto in de kleur wit, met een open dak, voorzien van stoelventilatie, privacy glass en natuurlijk een airconditioning. Bekijk gerust ons aanbod of deze er voor je bijstaat.