We raken gewend aan de nieuwe maximumsnelheid | Autobedrijf Auto Nol

We raken gewend aan de nieuwe maximumsnelheid

Het is deze maand een jaar geleden dat overdag de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur werd verlaagd op de snelweg. Deze maatregel is ingesteld om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Uit meetgegevens van de verkeersapp Flitsmeister blijkt dat we inmiddels gewend zijn geraakt aan deze nieuwe maximumsnelheid, aangezien we gemiddeld langzamer zijn gaan rijden.

Invloed van de nieuwe maximumsnelheid

Toen de daling op 16 maart 2020 werd ingevoerd, ontstond er grote twijfel of mensen deze nieuwe regel wel echt zouden gaan naleven. Toch stelt Flitsmeister na het houden van een snelheidsanalyse dat we in Nederland inderdaad langzamer zijn gaan rijden. Zo is er bijvoorbeeld op de A2 tussen Vianen en Den Bosch een daling van de gemiddelde snelheid van 2 kilometer per uur te zien. Hetzelfde geldt voor de A27 van Utrecht naar knooppunt Eemnes. Hiermee is de aanname dat er na verloop van tijd weer harder zou worden gereden niet uitgekomen.

Mogelijke verklaringen voor de gedaalde snelheden

Er is behoorlijk wat verbazing over deze daling. De ANWB geeft als mogelijke verklaring dat er geen files meer zijn. Hierdoor is de reistijd voorspelbaar en verdwijnt de neiging om tijd in te halen door harder te rijden. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen denkt dat veel mensen door de snelheidsdaling vaker achter vrachtwagens hangen in plaats van ze in te halen, waardoor de automobilisten nog langzamer rijden. Toch betwijfelt hij of Nederlandse automobilisten op deze zelfde manier blijven rijden wanneer de files weer terugkeren.

Auto onderhoud bij Autobedrijf Auto Nol

Maakt u dagelijks een flink aantal kilometers op snelwegen? Vergeet dan niet om regelmatig uw auto te laten onderhouden. Ook met een lagere snelheid op de snelweg dan voorheen, vindt er slijtage plaats. Bij Autobedrijf Auto Nol adviseren we om minimaal iedere 15.000 kilometer (of ieder jaar) onderhoud te plegen. U kunt bij ons terecht voor een grote beurt, kleine beurt, een APK of bijvoorbeeld onderhoud aan uw airco. Een afspraak maakt u eenvoudig via onze werkplaats agenda, maar uiteraard kunt u uw afspraak ook telefonisch inplannen. Dit doet u door te bellen naar 033-246 55 17. We hopen u snel te mogen verwelkomen in onze werkplaats!