Ruitenwissers vervangen en controleren

Ruitenwissers vervangen en controleren

Je zou het misschien niet denken maar volgens brancheorganisatie BOVAG vinden Nederlandse automobilisten het niet zo belangrijk om op tijd de ruitenwissers te vervangen of te controleren. Zo blijkt uit onderzoek dat 96 procent van de Nederlandse automobilisten hun ruitenwissers te laat vervangt en vrijwel nooit controleert. Dit cijfer is alarmerend hoog, zeker in ons natte landje waar ruitenwissers soms dagen achter elkaar nodig zijn.

Ruitenwissers vervangen

Slechte ruitenwissers belemmeren het zicht enorm, wat ronduit gevaarlijk is. Zeker tijdens donkere, natte dagen waarbij het zicht toch al minder is. Maar wanneer is het tijd om je ruitenwissers te vervangen en hoe controleer je een ruitenwisser? Het advies is om elke 12 tot 15 maanden de ruitenwissers te vervangen. Niet meer dan 4 procent van de automobilisten doet dat. De overgrote meerderheid koopt pas nieuwe ruitenwissers als er strepen op de voorruit komen, er rare schrapende geluiden worden gemaakt, of als het rubber loslaat. 24 procent van de mensen die meededen aan het Bovag-onderzoek zegt de ruitenwissers pas te vervangen als bij de apk wordt vastgesteld dat ze op zijn. Probleem is dat nieuwe auto’s pas na drie of vier jaar voor het eerst worden gekeurd. Dan zijn ruitenwissers allang versleten. Laat daarom je ruitenwissers elk jaar even controleren of ga langs bij je garage om ze tussentijds te vervangen. De kosten van een nieuwe set ruitenwissers wegen niet op tegen het ongemak. Daarnaast zit een ongeluk door slecht zicht in een klein, onzichtbaar hoekje!

Levensduur ruitenwissers

Ruitenwissers houden de voorruit schoon (en bij sommige auto’s ook de achterruit). Zo houd je een helder zicht op de weg. Wist je dat een gemiddelde ruitenwisser in zijn leven wel 150.000 wisbewegingen maakt? Belangrijk dus dat je ze af en toe controleert en op tijd vervangt. In ons regenachtige landje staan de ruitenwissers vaker aan en gaan dus ook minder lang mee. Sommige autofabrikanten adviseren zelfs om ruitenwissers tweemaal per jaar te vervangen. De reden dat wij Nederlanders de ruitenwissers niet zo vaak vervangen is toch de prijs en het gedoe. We zijn nou eenmaal zuinig ingesteld en vinden een setje ruitenwissers al gauw te duur. Daarnaast lijken we het moment van vervangen heel bewust te onthouden als iets wat pas geleden nog is gedaan. Maar een jaar is zo voorbij en de tijd om ruitenwissers te vervangen is dan al weer snel aanstaande.

Ruitenwissers controleren en boetes voorkomen

Ruitenwissers zijn in feite alleen bedoeld om water weg te wissen. Elk jaargetijde heeft zo z’n invloed op de voorruit en dus ook de ruitenwisser. We geven een aantal tips. Is het herfst? Haal dan de bladeren van de ruit af. Bladeren en takjes zijn de grootste oorzaak van strepen en het beschadigen van de wisserbladen. In de winter is het zeker belangrijk om goed voor de ruitenwissers te zorgen. Als ze bevroren zijn, maak ze dan eerst los voordat je de motor start. Als je de ruitenwissers op de automatische stand hebt staan kun je ze namelijk snel beschadigen door het scherpe harde ijs. Daarna volgt de lente en de zomer. Veel stof en insecten op de voorruit zijn dan lastig. Sommige mensen proberen die er letterlijk af te schrobben met de ruitenwissers. Het resultaat: het wordt alleen maar erger en je ruitenwissers slijten. Niet doen dus.

Boete

Wist u overigens dat u bij controle ook een fikse boete kunt krijgen voor slecht zicht en versleten ruitenwissers? Schrik niet want hiervoor staat een boetebedrag van maar liefst € 180,- !

Advies

In het algemeen geldt dat je normaal vuil op de voorruit prima kan schoonwissen met ruitenwissers, maar gebruik dan voldoende ruiensproeiervloeistof om het vuil goed af te voeren. Het verwijderen van hars, aangekoekte vogelpoep en insecten adviseren wij met een spons en ruim water te doen. Heeft u andere vragen over het zicht van uw voorruit of de werking van uw ruitenwissers ga dan gerust even langs bij Vakgarage Auto Nol.

Ons team staat altijd klaar om u te helpen.