Occasionverkoop neemt fors toe door chiptekort door Autobedrijf Auto Nol

Occasionverkoop neemt fors toe door chiptekort

De verkoopcijfers voor 2021 zijn bekend en gepubliceerd door branchevereniging ACEA. De verkoop van nieuwe auto’s in de Europese Unie is in de afgelopen jaar nog verder ingezakt na een ook al niet zo succesvol 2020. Daarentegen is de occasionverkoop juist flink gestegen in het afgelopen jaar.

Chiptekort remt verkoop nieuwe auto’s

Het wereldwijde chiptekort, veroorzaakt door de coronapandemie, leidde in 2021 tot een afname van de verkoop van nieuwe auto’s. In de Europese Unie lagen de verkopen 2,4% onder de verkopen van 2020, een jaar waarin de verkopen ook al tegenvielen. Dit wordt mede veroorzaakt door de onzekerheden omtrent het coronavirus. Aan het begin van het jaar 2021 lieten de verkopen nog goede cijfers zien, tegen het einde van het jaar lagen deze ver onder cijfers van 2020. Door het chiptekort werden er minder auto’s geproduceerd en kwamen er als zodanig ook minder auto’s op de markt.

Niet overal in Europa daalden de verkopen, in Frankrijk, Spanje en Italië namen juist de verkopen van nieuwe auto’s toe. In Nederland en Duitsland was er sprake van een flinke afname, waarbij in Nederland alleen al een afname van 9% is geregistreerd. Opvallend is wel dat van het aantal verkopen van nieuwe auto’s, er een duidelijke toename te zien is in het aantal elektrisch aangedreven modellen.

Occasionverkoop neemt toe

Gegeven de lange wachttijden voor nieuwe auto’s, mede door het wereldwijde chiptekort en door de grotere vraag naar eigen vervoer door het coronavirus, is de verkoop van occasions in het afgelopen jaar juist flink gestegen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, zijn er vorig jaar beduidend meer occasions vanuit het buitenland geïmporteerd. Het gaat om een toename van ruim 35% ten opzichte van het jaar 2020.

Ook onder de occasions is de verkoop van elektrische auto’s toegenomen in populariteit. Om in deze vraag te kunnen voorzien, werden er in afgelopen jaar eveneens meer elektrische occasions geïmporteerd. De elektrische auto is inmiddels goed voor 3,3% van de totale autoimport. Plugin-hybride en hybride auto’s zijn goed voor een achtste deel van de import. Auto’s met een benzinemotor zijn nog altijd goed voor het grootste deel van de occasion-import. Diesels zijn behoorlijk op hun retour en waren goed voor iets minder dan 10%.

Verkoop van occasions bij Auto Nol

Bent u op zoek naar een occasion die voldoet aan uw wensen? Dan bent u bij Autobedrijf Auto Nol aan het juiste adres. We hebben een ruim aanbod met occasions van diverse merken en typen. Mocht de juiste auto er voor u niet tussen zitten in ons huidige aanbod, dan kunnen wij eveneens voor u op zoek gaan naar de juiste occasion die wel voldoet aan uw eisen en deze voor u importeren. Bekijk ons aanbod met occasions online of gerust kom eens langs in de showroom te Nijkerk.