Goed voorbereid de weg op in 2019

Goed voorbereid de weg op in 2019

Om in 2019 goed voorbereid de weg op te kunnen gaan, is het belangrijk om als automobilist op de hoogte te zijn van een aantal belangrijke veranderingen. Wij leggen in dit bericht de belangrijkste veranderingen, zoals op het gebied van de maximumsnelheden op autosnelwegen, de aangescherpte apk-eisen en toename van het aantal milieuzones aan u uit.

Harmonisering van maximumsnelheid op de snelweg

Op een aantal snelwegtrajecten in Nederland komt het voor dat u na het rijden van 130 kilometer per uur onverwachts moet remmen, omdat de snelheid van 130 opeens naar 100 kilometer per uur is gegaan. Vervolgens kunt u kort na het rijden van 100 kilometer per uur weer harder gaan rijden. Deze wisselende maximumsnelheden zorgen voor het zogenoemde ‘harmonica-effect’. Het harmonica-effect resulteert veelal in files op de Nederlandse snelwegen, wat ook Rijkswaterstaat niet is ontgaan. Inmiddels heeft er ‘harmonisering van de maximumsnelheden’ plaatsgevonden op de A50, de A58, de A76 en de A77. Op deze trajecten is het tegenwoordig toegestaan om onafgebroken 130 kilometer per uur te rijden.

Sinds 1 januari 2019 is ook de A28 aan deze lijst met trajecten toegevoegd. Het is de bedoeling dat er in de loop van 2019 nog meer trajecten aan deze lijst worden toegevoegd, maar over welke trajecten het gaat en wanneer de nieuwe snelheden hier worden doorgevoerd, wordt pas duidelijk nadat de betreffende verkeersonderzoeken hierover zijn afgerond. Het streven voor 2019 is in ieder geval om automobilisten op 63 procent van de Nederlandse snelwegen onafgebroken 130 kilometer per uur te laten rijden.

Vernieuwde apk-eisen in 2019

Door de toenemende milieueisen en het feit dat autotechniek tegenwoordig steeds ingewikkelder wordt, past de RDW regelmatig de apk-eisen aan. Hieronder sommen wij een aantal veranderde eisen voor u op.

1. Een belangrijke verandering is dat auto’s die met een roetfilter vanuit de fabriek worden geleverd zullen worden afgekeurd wanneer deze filter is verwijderd óf zwaar is beschadigd.

2. Naast olie mogen nu ook andere vloeistoffen afkomstig vanuit de auto niet meer lekken en zodoende in het milieu terechtkomen. Er wordt echter wel een uitzondering gemaakt voor ruitenvloeistof en water uit de airco.

3. Wanneer een personenauto een koppelingskogel (trekhaak) heeft, moet deze nu minimaal 4,9 centimeter groot zijn. Als er roest wordt aangetroffen aan de binnenkant van het fuseekogelhuis en dit door de fuseekogel zichtbaar is, komt de auto ook niet door de keuring heen.

4. Voor de lampen geldt dat de verlichtingsglazen niet verwijderd mogen worden, ook niet wanneer dit effect heeft op de sterkte van de lichtopbrengst. Voor mistlampen gelden geen eisen, maar wordt er wel gekeken naar de afstelling.

5. Er dient voldoende remvloeistof aanwezig te zijn in de reservoirs van het hydraulisch remsysteem, waarnaast het belangrijk is dat er een passende dop op de vulopening zit. Waarschuwingslampjes van ABS, ESP, het airbag- en gordel(spanning)systeem moeten net als het lampje van het bandenspanningcontrolesysteem ook in orde zijn.

6. Auto’s met een leeftijd van 50 jaar of ouder en die afkomstig zijn van voor 1 januari 1960 zijn vrijgesteld van de apk.

Toename aantal milieuzones

Tot slot zit er een flinke stijging van het aantal milieuzones aan te komen. Tussen 2020 en 2025 wordt het voor gemeenten mogelijk om een milieuzone in te voeren. Dit houdt in dat dieselauto’s, ouder van vijftien of twintig jaar, in deze zone geweigerd mogen worden. Elke gemeente heeft echter zelf de mogelijkheid om te besluiten of een dergelijke milieuzone daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Door dit besluit zelf te kunnen nemen krijgt een gemeente de vrijheid om inspraak te hebben over onder andere de luchtkwaliteit in de betreffende gemeente. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven bevestigt dat er geen sprake is van een landelijk beleid. In overleg met de gemeenten wordt er een uitzondering gemaakt voor voertuigen zoals bijvoorbeeld oldtimers, campers en gehandicaptenvoertuigen.

Maak uw auto gereed voor 2019 bij Auto Nol in Nijkerk

Wilt u 2019 goed starten met de aankoop van een mooie occasion? Of wilt u uw huidige auto laten controleren zodat u dit jaar weer veilig de weg op kunt? Dan bent u bij Auto Nol aan het juiste adres! Wanneer u op zoek bent naar een occasion nodigen wij u van harte uit om in onze showroom te komen kijken naar ons volledige aanbod met scherp geprijsde en goed onderhouden occasions. Of maak voor uw huidige auto een afspraak bij onze werkplaats en wij zorgen ervoor dat u ook dit jaar weer met een gerust hart de weg op kan!

Occasions bekijken

Werkplaatsafspraak maken