Elektrisch rijden, nieuwe technologie en terminologie | Autobedrijf Auto Nol

Elektrisch rijden, nieuwe technologie en terminologie

Wanneer u op zoek bent naar een elektrische occasion, dan komen er allerlei afkortingen op uw pad. We kunnen ons goed voorstellen dat vele daarvan voor u nog nietszeggend zijn. Het zijn dan ook allemaal abstracte afkortingen, zoals EV, PHEV, BEV enzovoort. Om hierin meer thuis te raken hebben we de meest voorkomende termen op een rijtje gezet en de oorsprong ervan uiteengezet in dit artikel.

De E van elektrisch

De term EV zal het meeste de revue passeren. Deze afkorting staat voor “Electric Vehicle”, oftewel elektrische auto. Het is een algemene aanduiding voor alle elektrische auto’s, ongeacht de specificaties. Wanneer er een “F” voor staat, zoals bij FEV, dan duidt het op een volledig elektrisch aangedreven model. Het betreft dan een “Full Electric Vehicle”. Bij zo’n auto is er geen andere vorm van aandrijving aanwezig en wordt alle kracht gehaald uit de desbetreffende elektromotor. In zo’n geval hebben we het tevens over een BEV. Bij een “Battery Electric Vehicle” waarbij alle stroom voor de elektromotor afkomstig is van een ‘batterij’.

De H van Hybride

Zeker in het begin, waarbij is geëxperimenteerd met elektrische aandrijving, was er nog geen sprake van een motor die volledig draait op elektriciteit. In dat soort gevallen betreft het een verbrandingsmotor met een elektromotor wat valt onder de noemer HEV, dat staat voor een “Hybrid Electric Vehicle”. Vanaf daar is het een klein bruggetje naar de plug-in hybride (electric vehicle): PHEV. Het verschil zit hem in het feit dat de batterij bij een HEV oplaad tijdens het rijden en remmen. De PHEV kan via een laadpaal opgeladen worden, waardoor het voertuig vaak tot wel 50 kilometer elektrisch en emissievrij kan rijden in tegenstelling tot de HEV, waarbij dit is beperkt tot 1 à 2 kilometer.

De C van Cell

Naast alle varianten die elektrisch zijn, een batterij bevatten en opgeladen moeten worden, zijn er ook auto’s waarbij je wel moet “tanken”, maar dan met waterstof. Zo’n elektrisch voertuig met brandstofcellen wordt een FCEV genoemd, waarbij de FC staan voor de “Fuel Cell” technologie die is geïntegreerd. Voorbeelden van auto’s met deze technologie zijn de Honda Clarity Fuell Cell, Toyota Mirai en het concept Hopium waarvan de eerste auto in 2022 wordt verwacht.

Meer informatie over elektrisch rijden bij Auto Nol

Bent u benieuwd of het overstappen naar een elektrische auto wat voor u is? Laat u dan persoonlijk adviseren in onze showroom en bekijk hier tevens het aanbod aan elektrische occasions met eigen ogen. Voorafgaand aan uw bezoek kunt u deze ook online bekijken door te filteren op het type brandstof. Heeft u naar aanleiding van het aanbod vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt ons telefonisch bereiken via: 033 – 246 55 17 of per e-mail op verkoop@autonol.nl