Beslagen ruiten voorkomen en verhelpen | Auto Nol

Beslagen ruiten voorkomen en verhelpen

Beslagen ruiten? Niet gaan rijden! Het rijden met beslagen ruiten, die het zicht op de weg belemmeren, kan namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties en een lelijke boete van zo’n € 250! Dat is niet mis. We willen dan ook graag voorkomen dat u met beslagen ruiten de weg op gaat. Gedurende uw rit kan dit namelijk, zeker in combinatie met zonlicht, zorgen voor zeer gevaarlijke onoverzichtelijke situaties. In dit artikel bespreken we wat de oorzaak is voor de aanslag op de ruiten en hoe u deze het beste en het snelste kunt verhelpen.

Oorzaak beslagen ruiten

In een auto kan net als in een woning of iedere andere ruimte, vocht zich gaan verzamelen. Dit komt binnen via alle lucht en komt vrij bij het dragen van vochtige kleding zoals een beregende jas, nat haar of dat van uw hond die is uitgelaten in de regen. Al het vocht wat zich in de auto verzameld heeft, kan bij lagere temperaturen van de ruit, daartegen gaan afkoelen en condenseren. Het zorgt voor een laagje vocht die het zicht ernstig kan belemmeren. Zeker in combinatie met zonlicht kan het nog eens verblindend werken. Om dit te voorkomen is het allerbelangrijkst dat uw autoruiten schoon zijn. Dit kunt u enkel doen met een speciaal daarvoor bestemde autoruit reiniger en papier. Alle andere middelen kunnen een laagje achterlaten wat in combinatie met licht verblindend kan werken of strepen zichtbaar maakt.

Ruiten niet aanraken, maar verwarmen!

Hoe verleidelijk het ook is om de ruiten even snel schoon te vegen met uw handen, jas, trui of iets anders wat u voor handen heeft. Ons advies luidt: niet aanraken! Wanneer u het glas schoonmaakt met uw blote handen, kan er allerlei vet van de huid op de ruit komen en achterblijven. Hierbij hoopt ook nog eens al het vuil op in dikke strepen wat het zicht echt niet beter maakt. Ditzelfde geldt voor ieder ander geïmproviseerd middel. In plaats daarvan doet u er verstandig aan om de ruiten te verwarmen en de lucht van de verwarming er naartoe te laten blazen. Doordat de ruit opwarmt, zal deze het condensatieproces van de lucht op den duur niet meer activeren.

Airco in de aanval tegen beslagen ruiten

We kunnen het ons voorstellen dat u radeloos naar uw beslagen ruit kijkt en hoopt dat het als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat kan ook zeker het geval zijn! Het inzetten van de airconditioning is namelijk het tweede wat u kunt doen. Het kan namelijk het vocht uit de binnenlucht halen en naar buiten afvoeren. De airco is dus niet alleen in de zomer toepasbaar, maar ook zeker in de koudere periodes. Droge lucht laat immers minder condens achter. Let bij het gebruik van de airco er wel op dat de recirculatiestand van het ventilatiesysteem uit staat. Anders wordt de lucht die wordt afgevoerd, opnieuw de auto in geblazen met al het vocht erbij inbegrepen. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Vochtvreters bij veel vocht in de auto

Mochten beide tips op korte termijn geen resultaat geven, dan kunt u in het uiterste geval een zo’n schoon mogelijke zeem gebruiken om het overtollige vocht weg te vegen. Bij thuiskomst doet u er dan verstandig aan om de ruiten te reinigen aan de binnenzijde, zodat het vuil wat eventueel nog van de zeem is afgekomen, niet achterblijft. Tevens kunt u de auto gaan voorzien van vochtvreters in de achterbak, zoals een bakje met ongekookte rijst of zakjes met silicakorrels. Controleer ook of de bagageruimte vrij is van vochtige spullen zoals sportkleding of schoenen. Door zoveel mogelijk vocht uit de auto te onttrekken, is de kans ontzettend groot dat in het vervolg de eerste twee methodes direct werken. Mocht u onverhoopt last houden van langdurig beslagen ramen, komt u dan eens langs in onze garage voor passend advies. Onze specialisten kijken graag met u mee wat de oorzaak is en hoe dit verholpen kan worden. Zo kunnen we indien nodig de airco grondig voor u controleren of de ruiten bij beschadigingen compleet vervangen.