Belangrijke voorbereidingen voor de wintersport | Auto Nol

Belangrijke voorbereidingen voor de wintersport

Iedere wintersportbestemming is anders qua gevoel, maar ook qua regels. Want niet ieder land komt u zomaar binnen met uw auto. Wilt u weten hoe u zorgt dat u de grens goed voorbereid over komt? Lees dan deze blog, want wij helpen u graag verder met al uw vragen!

Vignetten

Om de wegen in een bepaald land op te komen, heeft u vaak een of meerdere vignetten nodig. Voor Oostenrijk en Zwitserland heeft u bijvoorbeeld zo’n vignet nodig. Het vignet dat in Oostenrijk geldig is, kost 11,95 euro voor een wintersportvakantie van 10 dagen. Voor 2 maanden bent u 29,15 euro kwijt en voor een jaar bent u 90,25 euro kwijt. In Zwitserland zijn alleen vignetten voor een jaar verkrijgbaar en deze vignetten kosten 37,70 euro. Gaat u naar de minder populaire wintersportbestemming Slovenië? Ook dan heeft u een vignet nodig. Het vignet kunt u onder andere bij de snelweg grensovergangen in de betreffende landen kopen.

Milieuzones

Verschillende gebieden in Duitsland en Frankrijk hanteren een milieuzone. Om deze gebieden binnen te komen heeft u een specifieke sticker op de auto nodig. U hoeft deze milieusticker echter niet aan te schaffen als u in deze landen op de snelweg blijft. U kunt uw milieusticker online bestellen voor 13,95 euro. Let er bij uw bestelling goed op dat u te maken heeft met een lange levertijd die tot wel 6 weken kan oplopen.

Veiligheidsartikelen in de auto

Naast vignetten en milieustickers zijn er ook artikelen die in sommige landen verplicht zijn om in de auto te hebben liggen. Zo moet u in Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos meenemen onderweg. In België gelden deze regels ook, maar met een Belgisch kenteken moet u ook nog een brandblusser bij u hebben. In Luxemburg is dit ook het geval bij voertuigen van meer dan 3.500 kilo. In Frankrijk is het van belang dat u een veiligheidshesje, alcoholtest en gevarendriehoek meeneemt. In Italië, tot slot, heeft u alleen het hesje en een gevarendriehoek nodig.

Winterbanden

In ieder wintersportland gelden ook andere regels wat betreft het wel of niet verplicht stellen van winterbanden op de weg. In Duitsland en Zuid-Tirol geldt dat u bij alle winterse weersomstandigheden winterbanden onder uw auto moet hebben, ongeacht het seizoen. In Oostenrijk zijn de winterbanden juist gekoppeld aan een bepaalde periode, namelijk van 1 november t/m 15 april. Voor Tsjechië is deze periode 1 november tot 31 maart en hier zijn M+S-banden ook toegestaan. De profieldiepte moet in zowel Tsjechië als in Oostenrijk 4 millimeter of meer zijn. In Frankrijk is dit dan weer 3,5 millimeter en zijn M+S-banden alleen verplicht als er specifieke borden langs de weg staan. Dit kan ook het geval zijn voor sneeuwkettingen.

België en Zwitserland hanteren geen regelgeving rondom winterbanden, maar in Zwitserland riskeert u wel een boete als u verkeershinder veroorzaakt op zomerbanden. Italië is het laatste land dat we bespreken. In het Aostadal en op de Brenner-snelweg moet u van 15 oktober t/m 15 april op winterbanden rijden. Op de laatste zijn bovendien ook sneeuwkettingen verplicht.

Auto winterklaar laten maken door Auto Nol

Heeft u de milieustickers, vignetten en veiligheidsartikelen geregeld en aangeschaft, maar kan uw auto nog wel een onderhoudsbeurt, inspectie of winterbanden gebruiken voordat u vertrekt? Dan kunt u natuurlijk terecht bij Auto Nol! Ook kunt u bij ons een veilige en betrouwbare occasion aanschaffen, waarmee u met een gerust gevoel op wintersport kunt. U bent hiervoor altijd welkom in onze showroom in Nijkerk of maak uw afspraak gemakkelijk via onze website.

Occasions bekijken

Werkplaatsafspraak maken