Vaker autoruitschade door hagel | Auto Nol

Autoruitschade door hagel komt steeds vaker voor!

Recent hebben we in het zuiden van het land nog te maken gehad met wateroverlast dat veel schades aanrichtte, de kans op zware neerslag is in de laatste jaren dan ook fors toegenomen. Dat al die neerslag ook als hagel uit de lucht kan komen vallen, zagen we onlangs in Noord-Italië. Honderden automobilisten op de snelweg tussen Milaan en Napels hebben hun voorruit zien sneuvelen en liepen zeer ernstige autoruitschade op door hagel.

Vaker hagel door klimaatverandering

Hagelbuien zullen door de aanhoudende klimaatverandering steeds zwaarder en schadelijker worden, aldus Hans de Moel – hagel-wetenschapper. Het KNMI geeft ook aan dat het steeds warmer wordende weer ervoor zorgt dat de lucht vaker en meer waterdamp zal bevatten, wat dus de kans op hagel vergroot. De Moel legt uit dat al het vocht uit de lucht in de wolken condenseert, dit kan in hagel veranderen in een buienwolk. Daarbinnen vindt een circulatie aan luchtstromen plaats. Terwijl in het bovenste gedeelte van de wolk druppels bevriezen, ontdooien ze een klein beetje onderin de wolk. Onderweg kunnen de druppels botsen met elkaar en gaan klonteren tot steeds grotere hagelstenen.

Autoruitschade door hagel van flink formaat

Uw auto krijgt het dus zwaar te verduren wanneer die hagelstenen uiteindelijk de wolk verlaten en op uw ruit inslaan. Die harde hagel, noemen ze ook wel zomerhagel omdat het vaak ontstaat in stevige zomerse buien. Het KNMI geeft aan dat bij bijzondere zware buien de hagelstelen een doorsnee kunnen bevatten van meer dan 5 centimeter! De grootste hagelstenen ooit gemeten zijn volgens Hans zo’n 11 centimeter tijdens de hevige bui in 2016 in Brabant en Limburg. Ook in 1998 was het zo hevig in de Alblasserwaard, waar tevens vele auto’s het moesten ontgelden.

Reparatie ruitschade

Hagel kan uw ruit dus goed verpesten, in het ergste geval zoals een scheur of barst moet u deze in zijn geheel laten vervangen. Mocht dit nodig zijn, dan kunnen wij u snel en vakkundig aan een gloednieuwe ruit helpen. In veel gevallen komt u er gelukkig vanaf met een sterretje in uw ruit. Een sterretje in de ruit kunnen wij eenvoudig verhelpen door hars te injecteren, zodra dit is uitgehard, is de stevigheid en het zicht perfect hersteld. Heeft u momenteel een sterretje in uw ruit of een nieuwe ruit nodig? Maak dan direct een afspraak met onze werkplaats, we helpen u graag!