Autokoplampen vervangen door LED lampen. Mag dat? | Autobedrijf Auto Nol

Autokoplampen vervangen door LED lampen. Mag dat?

LED verlichting is betrouwbaar en duurzaam. Logischerwijs passen we deze verlichting dan ook vaker toe in ons dagelijks leven. Zowel bij straat- als huisverlichting wordt hier steeds vaker gebruik van gemaakt. Ook steeds meer auto’s hebben LED lampen. Wanneer uw huidige auto halogeenkoplampen heeft, mag u deze echter niet zomaar vervangen door LED. In dit nieuwsbericht leggen we u uit waarom.

LED verlichting nog niet toegestaan op openbare wegen

In Nederland is het momenteel niet toegestaan om de openbare weg op te gaan met achteraf ingebouwde LED koplampen. Dit komt omdat de diverse LED vervangingslampen, die momenteel op de markt zijn, niet in iedere auto kunnen worden toegepast. Het lichtsysteem moet namelijk speciaal ontwikkeld zijn voor het koplamphuis van de auto, zodat de lichtbundel zo goed mogelijk zicht geeft en medeweggebruikers niet zal verblinden.

Wettelijke eisen om LED verlichting mogelijk te maken

LED verlichting zou de lichtopbrengst van oudere voertuigen met halogeenlampen aanzienlijk verbeteren. Daarom probeert de ANWB een discussie op gang te brengen om het achteraf inbouwen van deze lampen toch mogelijk te maken. Uit een test van de ANWB, samen met de Duitse zusterclub ADAC, blijkt dat het achteraf inbouwen van LED lampen veilig kan. In Duitsland is er zelfs al een goedgekeurd systeem voor het inbouwen van LED lampen. Volgens de ANWB is het belangrijk om wettelijke eisen op te stellen waardoor het achteraf inbouwen ook in Nederland mogelijk zal worden.

Autobedrijf Auto Nol, uw betrouwbare partner in de mobiliteitsbranche

Bij Autobedrijf Auto Nol volgen we de diverse ontwikkelingen binnen de autosector op de voet, waardoor u altijd met een gerust hart bij ons terecht kunt voor al uw mobiliteitswensen. Of u nu een betrouwbare occasion zoekt, uw auto wilt laten onderhouden of een auto wilt leasen (private of financial), bij Auto Nol bent u aan het juiste adres. U kunt eenvoudig contact met ons opnemen door ons online contactformulier in te vullen of door te bellen naar 033-246 55 17. We helpen u graag persoonlijk verder.